Makelaars: aanbod van huizen in vrije huursector is voor middeninkomens te krap

Mensen met middeninkomens kunnen in de vrije sector moeilijk aan een huurwoning komen. Er is te weinig aanbod van panden met huurprijzen tot 1.000 euro. Daar kan de overheid iets aan doen door de minimale huurprijs voor vrijesectorwoningen te verlagen. Dat stellen de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en de brancheorganisatie voor vastgoedmanagers (VGM). Zij hebben gisteren gezamenlijk cijfers over de huurmarkt gepresenteerd. Voor huren in de vrije sector geldt een minimale huurprijs van 710,68 euro per maand. De belangenorganisaties stellen een verlaging voor naar 618,24 euro. Dat is de grens waarboven geen huursubsidie wordt verstrekt. Dit zou de doorstroming van de sociale huursector naar het middensegment verbeteren, én van het middensegment naar de koopsector. In een reactie onderschrijft minister Blok (Wonen, VVD) dat er een tekort is in het middensegment. Maar een verlaging van de minimale huurprijs zorgt volgens hem voor verstoringen en schokeffecten. (ANP)