Nieuw distributiecentrum

Wehkamp gaat voor groot

Foto Paul Raats

Koning Willem-Alexander opent vandaag het nieuwe distributiecentrum van webwinkel Wehkamp in Zwolle. Kosten: meer dan 100 miljoen euro. Daartegenover staat een oppervlakte van 53.000 vierkante meter en ruimte voor zo’n vier miljoen producten.

Wil je weten waar jouw pakketje voortaan ligt? Bekijk het hier.

 

Wehkamp zegt nu het grootste geautomatiseerde e-commerce distributiecentrum ter wereld te hebben. Maar het is niet het grootste gebouw qua vierkante meters. “Het distributiecentrum heeft het hoogste aantal ‘locaties’ waarvandaan items automatisch opgehaald worden”, licht een woordvoerder van de webwinkel toe. “We hebben 4.773.601 zogenoemde picklocaties. In dit opzicht zijn we de grootste in de wereld van online retail.” Ter vergelijking: een van de grootste warenhuizen in het Verenigd Koninkrijk heeft volgens de woordvoerder een systeem met 400.000 picklocaties. “En Hermes werkt met een systeem van 300.000 locaties.”

Drie nog grotere gebouwen:

1. Boeing Everett Factory in Everett (Washington), Verenigde Staten
Ging open in 1967 om Boeing-vliegtuigen te maken, waaronder ook de 747. Sinds dien zijn er meer dan 1.400 vliegtuigen gebouwd. Qua volume - 13,3 miljoen kubieke meter - is dit het grootste gebouw ter wereld. Het heeft een totale oppervlakte van 398.000 vierkante meter.
2. Meyer Werft GMbH in Papenburg, Duitsland
Een familiebedrijf gesticht in 1795 voor het maken van houten boten. Het bedrijf groeide en de boten groeide mee. Inmiddels een werf waar vele luxe schepen worden gemaakt. Het gebouw staat met 63,000 vierkante meter en 4,72 miljoen kubieke meter op de vijfde plek van grootste gebouwen ter wereld.
3. Target Import Warehouse in Lacey (tevens Washington), Verenigde Staten
In dit distributiecentrum wordt vooral overzeese import verwerkt. Het heeft een oppervlakte van 185,800 vierkante meter en een volume van 7,43 miljoen kubieke meter.