VS hopen snel het vliegverkeer van en naar Cuba te herstellen

De Verenigde Staten en Cuba gaan met elkaar in overleg om te bekijken of het mogelijk is om het luchtvaartverkeer te hervatten. Het is een nieuwe stap om de spanning die al sinds de revolutie van 1959 in de lucht hing weg te nemen.

Een toestel van American Airlines bereidt zich voor op een landing in Havana.
Een toestel van American Airlines bereidt zich voor op een landing in Havana. Foto Reuters / Carlos Garcia Rawlins

De Verenigde Staten en Cuba gaan in overleg om te bekijken of het mogelijk is om het luchtvaartverkeer te hervatten. Het is een nieuwe stap om de spanning die al sinds de revolutie van 1959 in de lucht hing weg te nemen. De VS zeggen te hopen zo snel mogelijk weer te kunnen vliegen.

Maandag en dinsdag komen vertegenwoordigers van de twee landen bij elkaar in Havana voor een vervolg op het luchtvaartoverleg van maart, meldt Reuters. Sindsdien is de relatie tussen de VS en Cuba verbeterd. Zo werden deze zomer de diplomatieke banden hersteld en werden ambassades heropend. Ook afgelopen vrijdag werd nog een aantal beperkingen opgeheven, onder meer op het gebied handel, investeringen en reizen.

Afspraken en goedkeuring

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt tegen Reuters dat het de bedoeling is om het luchtverkeer zo snel mogelijk te herstellen. Daarvoor is het wel eerst noodzakelijk dat de FAA en de TSA akkoord gaan met de respectievelijk de luchtverkeersveiligheid en de beveiliging in Cuba.

Havana wordt nu al aangedaan met gecharterde toestellen van Amerikaanse maatschappijen als JetBlue en American Airlines. Die bedrijven verwachten echter met soepelere regels beter aan de vraag te kunnen voldoen en meer te kunnen verdienen. Vluchten van de Cubaanse staatsluchtvaartmaatschappij Cubana de Aviación naar de VS worden volgens de woordvoerder ingewikkeld, bijvoorbeeld omdat mensen beslag kunnen leggen op de vliegtuigen als compensatie voor eigendommen die gestolen zijn tijdens de revolutie.