Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

Hans Borstlap aangesteld als verkenner voor politie-cao

Hans Borstlap moet de vastgelopen onderhandelingen lostrekken.
Hans Borstlap moet de vastgelopen onderhandelingen lostrekken. Foto ANP / Martijn Beekman

Minister Ard van der Steur en de politievakbonden hebben vanmiddag een verkenner aangesteld die de vastgelopen gesprekken voor de politie-cao moet lostrekken. Het gaat om Hans Borstlap, die sinds 2002 lid is van de Raad van State.

De onderhandelingen voor een nieuwe cao voor de politie zijn al een tijd vastgelopen. Politieagenten voeren al maanden actie voor een beter cao-voorstel. Een loonsverhoging die volgens het kabinet ruim 5 procent bedraagt, wijzen ze af. In de verhoging zit geld dat anders voor pensioenen zou zijn gebruikt, zo stellen de politiebonden. Ze noemen dat een sigaar uit eigen doos. Maar praten heeft geen zin zolang de minister niet toegeeft, zeggen de vier politiebonden.

Het is nu de taak aan Borstlap om met alle partijen te praten en de posities over de cao-onderhandelingen in kaart te brengen. In een persbericht laat het ministerie van Veiligheid en Justitie weten dat met het aanstellen van Borstlap de onderhandelingen nog niet zijn hervat, dat is pas de bedoeling als Borstlap zijn rapport heeft overhandigd aan beide partijen.

Bemiddelingen

Borstlap werd eerder dit jaar al ingezet om te bemiddelen in het conflict in bezuinigingen op de thuiszorg tussen de Gelderse gemeente Berkelland en de FNV. Hij was eerder onafhankelijk waarnemer bij de aanbestedingen van de thuiszorg in de Achterhoek.