Uitvindersplatform Quirky gaat ten onder aan geldgebrek

Wat gebeurde er in de VS terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Uitvindersplatform Quirky is failliet. En dat is jammer vindt Quartz: ‘hier kwamen de coolste nieuwe gadgets vandaan’. Op Quirky konden uitvinders anderen hun ideeën voorleggen en samenwerken om nieuwe gadgets te bouwen. Het platform is misschien het meeste bekend voor apparaten als de Aros smart air conditioner en ‘slim huis’ Wink.

Volgens Quartz ging Quirky ten onder door geldgebrek, niet aan een tekort aan ideeën. De startup haalde sinds de oprichting in 2009 zo’n 185 miljoen dollar op. Dat was te weinig. In augustus stapte CEO Ben Kaufman al op, omdat hij onvoldoende kapitaal kon binnenhalen om het bedrijf te redden. Door het bankroet van Quirky moeten sommige producten een nieuwe plek vinden om verder ontwikkeld te worden. Zo wordt Wink voor 15 miljoen verkocht aan een elektronicabedrijf. De vele ideeën die volgens de site van Quirky nog ‘in ontwikkeling’ zijn, zullen waarschijnlijk minder geluk hebben en zelf op zoek moeten gaan naar nieuwe investeerders.

Het gaat minder slecht met Neiman Marcus

De cijfers van het vierde kwartaal van Neiman Marcus zijn opnieuw slecht. Maar ze zijn ook hoopvol, schrijft The Wall Street Journal. In de dertien weken tot 1 augustus draaide Neiman Marcus Group, de eigenaar van de gelijknamige Amerikaanse luxe warenhuisketen, 32,9 miljoen dollar verlies met 1,17 miljard dollar aan inkomsten. Een jaar eerder was dat in dezelfde periode respectievelijk 42,1 miljoen verlies en 1,11 miljard. Een lichte verbetering dus.

Maar of dat genoeg is voor de vorige maand aangekondigde beursgang? Dat maakt niet uit. De naam Neiman Marcus is heel veel geld waard. Het in 1907 opgerichte bedrijf werd in 2013 aangekocht door investeerdersmaatschappij Ares Management LLC en Canada Pension Plan Investment Board voor 6 miljard dollar. Nieman Marcus is een icoon binnen de Amerikaanse retail, de sinds 1939 uitgegeven kerstcatalogi zijn legendarisch. Over de macht van het merk hoeven de toekomstige aandeelhouders niet wakker te liggen.

Facebook mag blij zijn met Instagram

Instagram blijft maar groeien. Re/code meldt dat de sociale fotodienst de grens van 400 miljoen gebruikers heeft gepasseerd. Negen maanden geleden waren dat er nog maar 300 miljoen.

Sommige analisten denken dat Instagram ooit 5 miljard dollar waard zal zijn. Net zoals de diensten van Google en Yahoo zijn (mobiele) advertenties ook voor de fotodienst lucratief. Hoe meer gebruikers Instagram krijgt, hoe meer mensen reclames te zien krijgen en hoe meer het verdient.

Volgens onderzoeksbureau MoffettNathanson verdient Instagram mogelijk 3-6 dollar per aangeklikte advertentie. Tot nu toe haalt de dienst op basis van deze schatting 600 miljoen dollar op per jaar. Dat is maar een klein gedeelte van het totaal dat eigenaar Facebook jaarlijks ophaalt: 2,9 miljard. Het laat echter wel zien dat de aankoop van Instagram geen miskoop was voor Mark Zuckerberg, schrijft re/code.

    • Hans Klis