Stuur uw eigen renovatieplan voor het Binnenhof naar opinie@nrc.nl

Foto Google Streetview

De architectuur van een debatzaal beïnvloedt het gedrag van debaters. Grijp de renovatie van het Binnenhof daarom aan om de Tweede Kamer eens helemaal anders in te richten. Stuur uw plan in 100 woorden naar opinie@nrc.nl, eventueel met schets.

Kijk vooral af van buitenlandse parlementen. In het Britse Lagerhuis staan bijvoorbeeld strepen op de vloer, waar leden niet overheen mogen stappen. “De afstand daartussen is groot genoeg om te voorkomen dat parlementariërs elkaar met degens te lijf gaan”, zei Arnold Bakker van Instituut Clingendael in 2007 tegen NRC. “Die traditie stamt nog uit de riddertijd.”

Belachelijk? Na het zien van ‘Compilation of World Leaders Getting In Fights’ denkt u daar vast anders over. Vliegende stoelen in het Indiase parlement, dastrekken in de Russische Doema, schoppende politici in Suriname en vuistgevechten in Tsjechië. In Nederland blijft het bij toevoegingen als ‘knettergek’, maar het is beter het zekere voor het onzekere te nemen.

Nog iets over het Lagerhuis. Het is er lekker knus. “Er is niet genoeg plek voor de meer dan zeshonderd parlementariërs. De sprekers staan letterlijk oog-in-oog”, merkte ex-NRC-correspondent Floris van Straaten op. Verveeld met je smartphone spelen, zoals onze Kamerleden regelmatig doen, is er niet bij. Wie aanwezig is, ontkomt niet aan het debat.

Vrijdag buigt de Tweede Kamer zich over het renovatieplan van minister Blok (Wonen en Rijksdienst). Zijn wens is het gehele Binnenhof vanaf 2020 voor 5,5 jaar te sluiten voor een grondige verbouwing. Het ministerie van Buitenlandse Zaken wordt dan het tijdelijk onderkomen van de Tweede Kamer.

Maar waarom geen rondreizend circus door het land? Of een videoteleconferentie, zodat ieder Kamerlid gewoon vanuit zijn huiskamer kan interrumperen? Of een glazen huis, handig voor demonstranten die gezien willen worden. Alle 150 in een groep op WhatsApp, ook dat kan. En als politiek theater is, met al die ingestudeerde zinnen en gebaren, waarom laten we onze volksvertegenwoordigers dan niet acteren in een echt theater? Wat het entertainmentgehalte betreft: die verkiezingsdebatten op tv zien er altijd zo gelikt uit, dat kan toch ook zo met de Algemene Politieke Beschouwingen? Ter inleving zou het geen overbodige luxe zijn om beelden van vluchtelingen te projecteren op de muren.

Met 150 zetels is het Nederlandse parlement, net als het Belgische, overigens redelijk klein. Duitsland heeft er 620, Rusland 450, Zuid-Afrika 400, het Verenigd Koninkrijk 650, Polen 460, Zweden 349. Zonder aan de staatsinrichting te sleutelen, kunnen we best 75 van de 150 zetels weghalen: dan moet de helft staan en wordt het debat vitaler. Een lange zit is er dan niet meer bij. Zo zijn er vast nog meer vergadertechnieken die met architectuur afgedwongen kunnen worden. Hoe deden de Grieken het ook alweer?

Dit alles ter inspiratie. U heeft vast betere ideeën. Werk die uit in maximaal 100 woorden, eventueel met een schets, en stuur ze naar opinie@nrc.nl. Een ruime selectie plaatsen we op deze website, een kleine selectie in de krant. Als u uw plan voor vrijdagochtend instuurt, kan de Tweede Kamer deze nog meenemen in het renovatiedebat met Blok diezelfde dag. Laat uw verbeelding spreken, vitaliseer onze democratie!