Snoepproducent Haribo verliest rechtszaak om gummibeertjes

Haribo heeft vandaag een langlopende rechtszaak verloren tegen de Zwitserse chocoladefabrikant Lindt.
Haribo heeft vandaag een langlopende rechtszaak verloren tegen de Zwitserse chocoladefabrikant Lindt. Foto EPA / Marius Becker

De Zwitserse chocoladefabrikant Lindt heeft de bekende gummibeertjes van de Duitse snoepproducent Haribo niet gekopieerd. Dat heeft het Bundesgerichtshof, de hoogste rechtsinstantie in Duitsland vandaag geoordeeld, zo schrijft persbureau Reuters.

Haribo verweet Lindt al jaren dat het zijn befaamde gummibeertje kopieerde en spande in 2012 een rechtszaak aan tegen de Zwitserse chocoladefabrikant, nadat de chocoladebeertjes opdoken in Duitse winkelketens. Het mondde uit in een jarenlange rechtszaak. Tot de uitspraak van vandaag waarin het Duitse gerechtshof stelt:

“De verkoop van chocoladeberen in een gouden verpakking en met een rood lint is geen inbreuk op het merk Goldbären van Haribo noch een onwettige imitatie van de gummibeertjes.”

Haribo had goede hoop de zaak te winnen, omdat de rechtbank in Keulen de snoepproducent eerst gelijk gegeven had met de reden dat het “zeer waarschijnlijk was” dat de koper de twee merken door elkaar haalden. In het hoger beroep werd echter geoordeeld dat er “niet voldoende gelijkenis” was.

Uiteindelijk moest het Bundesgerichtshof vandaag een oordeel vellen over de langlopende zaak. In een verklaring (Duits) van de rechtsinstantie staat dat er verschillende namen aan het chocoladebeertje van Lindt gegeven kunnen worden zoals “teddy” of “chocoladebeer” en niet enkel “gouden beer” zoals Haribo beweert. In de verklaring staat ook dat het Bundesgerichtshof wil vermijden dat producenten het monopolie krijgen over een bepaalde vorm van een product.

Van geen kwaad bewust

Lindt heeft altijd beweerd dat het chocoladebeertje een variant is op het bekende chocoladekonijn dat het bedrijf al produceert sinds 1952.