Schade VUmc door wateroverlast geschat op meer dan 50 miljoen euro

Het VU medisch centrum verwelkomt de patiënten.
Het VU medisch centrum verwelkomt de patiënten. Foto ANP / Remko de Waal

De geschatte schade die het VU medisch centrum heeft opgelopen door een gesprongen waterleiding, bedraagt waarschijnlijk meer dan 50 miljoen euro. Dat zei bestuursvoorzitter Wouter Bos vanochtend bij de ‘heropening’ van het ziekenhuis.

Het ziekenhuis is vijftien dagen gesloten geweest en vanaf vandaag is het ziekenhuis weer in gebruik genomen. De spoedeisende hulp, de laatste afdeling die nog gesloten was, is ook weer open.

Bestuursvoorzitter Bos:

“Alle noodvoorzieningen werken en bijna al het personeel is weer aan het werk.”

Gisteren ging het ziekenhuis al gedeeltelijk open en keerden de eerste 50 patiënten terug. “Toen konden we testen of alles loopt zoals het zou moeten lopen”, zei Bos daarover.

Juridische afwikkeling: “Wij zijn goed verzekerd”

De juridische afwikkeling is volgens Bos “voer voor juristen”:

“Zij moeten uitmaken of onze verzekeraars betalen of de verzekeraars van Waternet. Wij zijn in ieder geval goed verzekerd, ook voor de extra kosten die we hebben moeten maken.”

Ruim 300 patiënten geëvacueerd na wateroverlast

Het ziekenhuis moest twee weken geleden sluiten nadat een geknapte waterleiding in de naastgelegen Van der Boechorstraat voor grote wateroverlast had gezorgd. Alle 339 patiënten werden óf ontslagen uit het ziekenhuis of elders ondergebracht omdat het VUmc de juiste zorg niet meer kon garanderen.

Grote boosdoener was het ketelhuis, dat verloren is gegaan. Dat zorgt voor koud en warm water en ook voor stoom en gezuiverd water, belangrijk voor de sterilisatie in en van het ziekenhuis. Daarnaast moeten alle elektrische apparatuur en alle liften weer werken. Omdat de liften niet meer werkten zorgde dat voor vertraging bij de evacuatie van het ziekenhuis.