Rusland ‘zal reageren’ op nieuwe atoomvoorraad VS in Duitsland

De Russische president Vladimir Poetin tijdens een persconferentie.
De Russische president Vladimir Poetin tijdens een persconferentie. Foto AP / Alexander Zemlianichenko

Rusland zal maatregelen nemen om het machtsevenwicht te herstellen in Europa als de Verenigde Staten hun atoomvoorraad in Duitsland vernieuwt. Het land dreigt om Iskander raketten in te zetten bij de enclave in Kaliningrad, meldt persbureau Reuters.

President Poetin reageert op een bericht uit de Duitse media over de upgrade van Amerikaanse atoombommen in Duitsland. Een woordvoerder van de Russische president verklaarde dat de actie van de Amerikanen ervoor kan zorgen dat het machtsevenwicht in Europa verandert.

“Rusland zal hier, zonder twijfel, op reageren om de strategische balans en gelijke verdeling te herstellen.”

Of er raketten worden geplaatst in het kleine stukje Rusland in Europa, is nog niet zeker. “Een definitieve beslissing wordt genomen nadat er een gedetailleerde analyse van de potentiële dreiging is gemaakt.”

‘Upgrade van Amerikaanse nucleaire voorraad’

De Duitse zender ZDF meldde dat de Verenigde Staten dit jaar de nucleaire voorraad op de vliegbasis in Büchel vernieuwt.

De tactische nucleaire wapens van het type B61-12 zijn veel nauwkeuriger dan de atoombommen die nu in Büchel liggen. In het geval van oorlog zullen de Amerikaanse bommen ingezet worden volgens de NAVO-strategie ‘nuclear sharing’, wat betekent dat leden van de NAVO een beroep mogen doen op de nucleaire wapens.

Restanten van de Koude Oorlog

De Koude Oorlog tussen de VS en Rusland is al bijna een kwart eeuw voorbij, maar de Amerikaanse kernwapens op Europese bodem zijn altijd een belangrijk symbool geweest van de Amerikaanse militaire verbondenheid met Europa. Obama heeft eerder in zijn presidentschap gezegd het aantal tactische kernwapens te willen verminderen, maar dat was voordat er een conflict uitbrak om de controle over Oost-Oekraïne tussen de Oekraïense regering en door Moskou gesteunde rebellen in het oosten van dat land.