Lewandowski-show: vijf goals in negen minuten

Pep Guardiola, trainer van Bayern München, kijkt letterlijk met open mond naar het grote televisiescherm in de nok van de Allianz Arena, de handen op het hoofd. Hij wil in de herhaling zien wat er zojuist gebeurd is. Hij kan het niet bevatten, niemand in het stadion kan dat.

Over de schoonheid van de laatste goal, een volley na een voorzet zoals zijn ploeggenoot Arjen Robben in het verleden ook eens deed, zullen niet veel mensen het hebben. Het gaat vooral over dat duizelingwekkende aantal, en in dat tijdsbestek: vijf doelpunten in negen minuten. Wat spits Robert Lewandowski gisteravond in de competitiewedstrijd tegen VfL Wolfsburg deed, is nooit eerder vertoond in de Duitse Bundesliga. In 1984 scoorde Dieter Hoeness namens Bayern ook vijf keer tegen Eintracht Braunschwieg, maar hij deed er destijds ruim twee keer langer over dan Lewandowski gisteren: 22 minuten.

Zelf verklaarde de Pool, die bij een 0-1 achterstand na rust het veld in kwam, niet eens door te hebben dat zijn vijf doelpunten zo snel achter elkaar vielen. Hij wilde gas geven bij zijn invalbeurt, en dat lukte. Na de derde goal schrok hij van de tijd – een half uur – die er nog te spelen was.

In de Bundesliga gaat Bayern ongeslagen aan de leiding, met 18 punten uit 6 wedstrijden.