Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Producent ‘Van God Los’ wil serie op Netflix

De producent van Van God Los, Feuten en Smeris wil dat zijn series op Netflix komen. Van het Commissariaat mag dat. Nu moet de NPO nog akkoord gaan.

Van God Los: misdaadserie op basis van echt gebeurde verhalen.
Van God Los: misdaadserie op basis van echt gebeurde verhalen. Foto’s Pupkin

De veel geprezen tv-series Van God Los, Feuten en Smeris zijn binnenkort mogelijk te zien bij Netflix. Van het Commissariaat voor de Media mogen de producenten, BNN-VARA en het Amsterdamse bedrijf Pupkin, de drie Nederlandse series in licentie geven. Dat maakte de toezichthouder gisteren bekend. Nu moet de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) nog toestemming geven.

Het zouden de eerste Nederlandse kwaliteitsseries op Netflix worden (Flikken Maastricht was kort te zien bij Netflix, maar nu niet meer). Ook is het de eerste keer dat het Commissariaat zich uitspreekt over het aanbieden van deels publiek gefinancierde programma’s via een commerciële dienst als Netflix. Saillant is dat de NPO werkt aan eigen videodienst voor abonnees. Die moet concurreren met Netflix. Zo’n betaalde versie van NPO Gemist zou ook juist series als Van God Los en Feuten moeten aanbieden.

Het initiatief om de series aan te bieden aan Netflix, komt van producent Sander van Meurs van Pupkin. „Sinds de start in Nederland in 2013 heb ik contact met ze. Netflix heeft een voorstel opgesteld en dat heeft BNN-VARA voorgelegd aan het Commissariaat.” Van Meurs zegt dat hij voor Netflix heeft gekozen omdat de series dan nog geld kunnen opbrengen. „Het is van belang dat we titels kunnen exploiteren om te kunnen blijven investeren in nieuwe projecten. Nu zijn die series nergens meer te zien.” Hij ziet Netflix ook als alternatief voor piraterij. „Als binnenkort een nieuw seizoen van Smeris uitkomt, gaan kijkers op zoek naar eerdere seizoenen. Vinden ze die niet legaal, dan downloaden ze die wel uit illegale bron.”

Netflix Nederland ontkent dat op dit moment concreet wordt onderhandeld over het licentiëren van publieke programma’s. Dat is onjuist, zegt Van Meurs. „Er ligt een concreet voorstel. Anders zou het Commissariaat geen advies hebben kunnen geven.”

Het plan betreft de rechten van Van God Los (seizoen 1, 2 en 3), Feuten (seizoen 1, 2 en 3) en Smeris (seizoen 1) voor twee jaar. Van God Los en Smeris zouden worden aangeboden in het Verenigd Koninkrijk, Australië, Nieuw-Zeeland en de Benelux. Feuten alleen in Nederland en België.

Het Commissariaat moet toestemming geven voor de licenties. Dat is een ‘nevenactiviteit’ van de publieke omroep. Die moet marktconform zijn, kostendekkend en passen bij wat de omroep doet. De toezichthouder stelt dat het aanbieden van series op Netflix „ertoe kan leiden dat de gebruiker zich meer dan daarvoor betrokken gaat voelen bij BNN-VARA”. Dat is bijzonder: de vrees bestaat juist dat Netflix omroepen overbodig maakt.

De NPO gaat nu toetsen of de nevenactiviteit „schadelijk kan zijn voor de positie van de publieke omroep in zijn geheel”, aldus een woordvoerder. Dat duurt nog even. „Het is het voor ons niet logisch mooie producties weg te zetten bij derden die zo publiek en inkomsten naar zich toe halen. Nog los van het feit dat platforms als Netflix alleen belangstelling hebben voor de krenten in de pap. Zo neemt de aantrekkelijkheid van het eigen NPO on-demand kanaal af.”