President Obama verwelkomt paus Franciscus in Witte Huis

De Amerikaanse president Obama heeft Paus Franciscus welkom geheten in het Witte Huis. Hij bedankte de paus voor zijn hulp bij het herstellen van de diplomatieke banden tussen Cuba en de Verenigde Staten.

Foto: Reuters / Jonathan Ernst

De Amerikaanse president Obama heeft paus Franciscus welkom geheten in het Witte Huis.

Onder luid gejuich van enkele duizenden toeschouwers arriveerde de paus in de tuin van het Witte Huis. In een toespraak bedankte gastheer Obama de geestelijk leider voor zijn ‘zeer waardevolle hulp’ bij het herstellen van de betrekkingen tussen de Verenigde Staten en Cuba.

Waardering voor bestrijding klimaatverandering en armoede

Ook sprak Obama zijn waardering uit voor de aandacht die de paus schenkt aan de bestrijding van klimaatverandering en armoede wereldwijd. Paus Franciscus sprak op zijn beurt de hoop uit dat het Witte Huis zou bijdragen aan een werkelijk ‘tolerante, inclusieve samenleving’ waarin discriminatie wordt afgewezen.

De paus noemde klimaatverandering een zaak die niet moet worden nagelaten aan volgende generaties. Hij sprak van een ‘heilige verplichting’ om onze planeet te beschermen.

Nooit meer seksueel misbruik

Na het pauselijke bezoek aan het Witte Huis sprak de geestelijk leider op een bijeenkomst met ongeveer driehonderd Amerikaanse bisschoppen. Hij stelde dat seksueel misbruik binnen de Katholieke Kerk nooit meer mag gebeuren.

“Ik weet hoeveel de pijn van de afgelopen jaren op u drukt en ik heb uw inzet om de slachtoffers bij te staan en herhaling van dit soort misdrijven te voorkomen, ondersteund.”

Eerste bezoek aan Verenigde Staten

Het is het eerste bezoek van paus Franciscus aan de Verenigde Staten sinds hij in 2013 aantrad. Eerder vandaag landde hij vanuit Cuba, waar hij de afgelopen dagen te gast was.

Voordat hij Obama persoonlijk de hand schudde op het vliegveld, ontving de paus al een persoonlijke welkomsttweet van de president.

Twitter avatar POTUS President Obama Welcome to the White House, @Pontifex! Your messages of love, hope, and peace have inspired us all.

Bekijk hieronder de ontvangst van de paus in Washington.