‘Overheid nauw betrokken bij foto Volkert’

De foto van Volkert van der G. had de goedkeuring van het OM. Heeft de minister de Tweede Kamer daarover verkeerd geïnformeerd?

De foto’s van de moordenaar van Pim Fortuyn, Volkert van der G., verschenen vorig jaar juni in De Telegraaf na uitvoerig en maandenlang overleg tussen zijn advocaat en het OM, politie en reclassering.

Dat heeft de voormalige advocaat van Van der G., Stijn Franken, vandaag verklaard in de Volkskrant. Ook de huidige advocaat van Van der G., Willem Jebbink, bevestigt desgevraagd dat er regelmatig contact is geweest met het ressortsparket in Amsterdam voorafgaande aan het maken van de foto. Door een foto in scène te zetten hoopten alle partijen dat de jacht van paparazzi op Van der G. zou stoppen.

De lezing van de advocaten is in tegenspraak met mededelingen die minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) gistermiddag in de Tweede Kamer deed. Vlak daarvoor had het OM een verklaring uitgegeven waarin staat dat men pas een dag voor publicatie „door één van de advocaten van Van der G. in kennis is gesteld van het feit dat er een foto werd gemaakt”. De officier van justitie concludeerde toen dat dit kon. Volgens het OM, en ook de minister, is er daarom geen sprake geweest van het schenden van het zogeheten mediaverbod door Van der G. dat hem na zijn voorwaardelijke invrijheidstelling is opgelegd. Dat meldde het tv-programma Brandpunt Reporter zondagavond nadat ze twee heimelijk opgenomen gesprekken met Van der G. hadden uitgezonden.

Franken zegt dat voor het maken van de foto in overleg met de overheid een datum werd geprikt, de straat werd afgezet en ook de kleding van Van der G. werd besproken: hij moest een petje op zodat hij minder herkenbaar was. Een woordvoerder van minister Van der Steur zei vanochtend dat er inderdaad met de advocaten „over een veelheid aan dingen” contact is geweest vóór de vrijlating van Van der G. Of dit ook over de foto ging wil hij niet zeggen. „Dat ging ook over de foto”, zegt Franken vanochtend.

Jebbink en Franken hebben er de afgelopen dagen tevergeefs achter de schermen bij het OM op aangedrongen te vertellen hoe de foto van Volkert tot stand kwam nadat Brandpunt Reporter had gemeld dat het een eigengereid opzetje was geweest van Franken en een fotograaf.

Minister Van der Steur zei gisteren in de Tweede Kamer dat de reclassering „het hele handelen” van Volkert van der G. gaat onderzoeken om te kijken of hij zich houdt aan de voorwaarden voor invrijheidstelling. Voor Van der G. geldt een meldplicht bij de reclassering, hij mag geen contact opnemen met de familie Fortuyn en het mediaverbod. Mocht Van der G. die voorwaarden hebben geschonden dan kan het OM de rechter vragen om hem te verplichten de nu zes jaar voorwaardelijke celstraf (na twaalf onvoorwaardelijke jaren) alsnog uit te zitten.

Advocaat Jebbink noemt het nieuwe onderzoek van de reclassering onzinnig. „Volkert zit in een heel strikt georganiseerd begeleidingstraject, daarop wordt zeer gedegen controle uitgeoefend door de reclassering en het OM. Bij elk evaluatiegesprek, om de drie maanden, wordt vastgesteld dat mijn cliënt alle voorwaarden naleeft. Daar bestaat geen enkele twijfel over. Het OM had dat op basis van het huidige toezicht aan de minister kunnen vertellen. De laatste evaluatie was namelijk ook nog eens zeer recent.’’