Onderzoek ‘wijze mensen’ na berisping hoogleraar

De Universiteit Maastricht stelt een onderzoek in als reactie op de berisping van hoogleraar forensische psychologie Corine de Ruiter. Zij werd vorige week berispt door het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) omdat ze zich als getuige-deskundige in een rechtszaak uitliet over de geestesgesteldheid van mensen die zij nooit had ontmoet. Ze dichtte het overleden Provinciale Statenlid Jos van Hal (PVV) „psychopatische trekken” toe en refereerde aan zijn „schizofrene” moeder. Volgens familie is daarvan geen sprake.

Het bestuur van de universiteit verklaart „het volle vertrouwen” te hebben in het onderwijs- en onderzoekswerk dat De Ruiter voor de universiteit doet. Maar „nu extern kanttekeningen zijn geplaatst” bij werk dat zij daarbuiten doet, wordt een „commissie van wijze mensen” samengesteld die „diverse aspecten van deze complexe materie” gaat onderzoeken.

Dat betreft onder meer de vraag of forensische psychologie anders beoordeeld moet worden dan de ‘gewone’ psychologie. Bij gewone psychologie staat de relatie tussen patiënt en behandelaar voorop, forensische psychologie richt zich primair op het voorlichten van rechtbank, Openbaar Ministerie of advocaten, betoogde De Ruiter eerder. Of het onderzoek ook gevolgen kan hebben voor De Ruiter kan de universiteit niet zeggen.