Alleenstaande ouders scoren laagst in levenskwaliteit

Twintigers met een relatie en zonder kinderen staan er in welvaart en welzijn het beste voor. Zij zijn het meest tevreden, hebben een goede gezondheid, een baan en flink wat te besteden.

Dat blijkt uit een nieuwe studie van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over de kwaliteit van leven in Nederland. Paren doen het volgens het CBS sowieso bijna altijd beter dan alleenstaanden, omdat zij vaker twee inkomens hebben.

Een op de drie Nederlanders is volgens het CBS relatief zeer welvarend en naar eigen zeggen gezond en tevreden met het leven. Een kwart is dat niet. Mensen met een hoge opleiding scoren op de schaal van welvaart en welzijn beduidend hoger dan laagopgeleiden. Hoogopgeleiden voelen zich vaker gezond, zijn tevredener en verdienen beter.

Laagopgeleiden daarentegen hebben minder kansen op werk. Materiële onzekerheid zet de tevredenheid en gezondheid onder druk, zegt het CBS. Vooral mannen met een lage opleiding die niet aan de slag komen of bang zijn hun baan te verliezen, hebben een lager welzijn.

Vooral alleenstaande ouders met jonge kinderen en mensen die moeten rondkomen van een uitkering, blijven achter in welvaart en welzijn, aldus het onderzoek.