Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Aanleg van archipel in het Markermeer

Illustratie: Vista

Een „vogelparadijs” moet het worden. Begin volgend jaar start de aanleg van een reeks eilandjes in het Markermeer. Het eerste eiland van deze ‘Marker Wadden’ wordt door Boskalis vanaf begin 2016 aangelegd, zo is vandaag in Lelystad bekend gemaakt door Rijkswaterstaat, Vereniging Natuurmonumenten en provincie Flevoland, die de aanleg mogelijk maken. De gehele eerste fase van het project omvat de aanleg van 750 hectare en kost 75 miljoen euro. Uiteindelijk moet een archipel van eilandjes ontstaan die kan „doorgroeien” naar 10.000 hectare. De ‘Marker Wadden’ moeten het Markermeer een ecologische oppepper geven. Het aantal vissen en vogels is flink gedaald doordat het Markermeer sinds de aanleg van de Houtribdijk tussen Lelystad en Enkhuizen (1976) niet meer met zee of rivier is verbonden. Op veel plaatsen ligt een dikke laag slib op de bodem. De inpoldering kwam er nooit. De eilanden moeten ook de recreatie bevorderen en het vestigingsklimaat in de Randstad verbeteren.