Naar sport en hobby’s gaat aardig wat geld

Hans van den Akker (48) is plaatsvervangend hoofd en conservator van Museum Bronbeek in Arnhem. Samen met zijn vrouw Stance en kinderen Iker, Nina en Suzi woont hij in een koophuis in Arnhem.

Foto Bob van der Vlist

IN

‘Ik vind dat ik voor het soort werk dat ik doe niet buitensporig veel betaald krijg, maar ik heb wel een fantastische baan. Als plaatsvervangend hoofd en conservator van het museum houd ik me bezig met de collectie, doe onderzoek en organiseer tentoonstellingen en evenementen. Hiervoor werk ik regelmatig in het weekend, want dan worden de meeste activiteiten gepland. Vorig weekend was op zaterdag de Herdenking Japanse zeetransporten en zondag was er een symposium over oorlog in beeld. Bij beide was ik aanwezig.

„Het leuke is dat ik voor mijn werk ook geregeld naar Indonesië ga. Museum Bronbeek behandelt de Nederlandse koloniale geschiedenis in Nederlands-Indië/Indonesië vanaf de VOC-periode tot 1962. In Indonesië kan ik veel informatie verzamelen die we hier nog niet hebben. Onder meer in musea, maar ook door gesprekken te voeren met Indonesische veteranen. Dan ben ik meestal van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat in touw om zo efficiënt mogelijk mijn tijd te spenderen.

„In Nederland werk ik 32 uur per week. Normaal gesproken is het een werkweek van 38 uur, maar door ouderschapsverlof gaan er wat uren af. Omdat augustus voor het museum een drukke periode is, in die tijd vonden voor Indonesië veel historische gebeurtenissen plaats, moet ik mijn vakantiedagen vóór augustus indelen. Als de kinderen laat zomervakantie hebben is dat lastig plannen.”

UIT

‘Thuis gaat er aardig wat geld op aan sport, hobby’s en kleding. Ik voetbal al mijn hele leven en mijn oudste zoon Iker sinds zes jaar ook. Onze middelste dochter Nina zit op tennis en de jongste dochter Suzi krijgt nog zwemles. Nu kost voetbal jaarlijks niet zoveel, maar aan tennis ben je wel wat meer kwijt. Aanvankelijk zat mijn dochter op paardrijden en dat tikte helemaal aan. We betaalden 50 euro per maand en als Nina een les miste werden die kosten ook gerekend. Sinds kort is ze een beetje bang voor de pony’s op de manege dus nu heeft ze even ‘bedenktijd’ genomen om te kijken of ze nog verder wil en zit ze ondertussen op tennisles.

„Onze hypotheek is vrij hoog, maar in dit huis willen en kunnen we wel oud worden. We woonden nog in Utrecht toen ik mijn baan in het museum kreeg. Na twee jaar op en neer reizen hebben we in Arnhem een huis gekocht. Voordat we de juiste plek vonden hebben we 34 huizen bekeken. We wilden graag een tuin en voor eventuele verbouwingen hadden we geen eindeloos budget.

„Sinds 2008 zitten we in het eerste huis dat we destijds bezochten, onlangs is het interieur verbouwd. Aan onze nieuwe bank waren we wel 1.600 euro kwijt, daar hopen we dan ook lang plezier van te hebben. De kast kochten we op Marktplaats voor 75 euro. Even schuren en schilderen en hij kan weer een tijdje mee.”