Mogelijk drie Nederlandse series op Netflix na ‘oké’ Commissariaat

Het logo van Netflix.
Het logo van Netflix. Foto ANP/ Levin den Boer

De veel geprezen tv-series Van God Los, Feuten en Smeris zijn binnenkort mogelijk te zien bij Netflix. Van het Commissariaat voor de Media mogen de producenten, BNN-VARA en het Amsterdamse bedrijf Pupkin, de drie Nederlandse series in licentie geven. Dat maakte de toezichthouder gisteren bekend. Nu moet de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) nog toestemming geven.

Het zouden de eerste Nederlandse kwaliteitsseries op Netflix worden (Flikken Maastricht was kort te zien bij Netflix, maar nu niet meer). Ook is het de eerste keer dat het Commissariaat zich uitspreekt over het aanbieden van deels publiek gefinancierde programma’s via een commerciële dienst als Netflix. Saillant is dat de NPO werkt aan eigen videodienst voor abonnees. Die moet concurreren met Netflix. Zo’n betaalde versie van NPO Gemist zou ook juist series als Van God Los en Feuten moeten aanbieden.

Het plan, opgesteld door producent Sander van Meurs van Pupkin, betreft de rechten van Van God Los (seizoen 1, 2 en 3), Feuten (seizoen 1, 2 en 3) en Smeris (seizoen 1) voor twee jaar. Van God Los en Smeris zouden worden aangeboden in het Verenigd Koninkrijk, Australië, Nieuw-Zeeland en de Benelux. Feuten alleen in Nederland en België.

Netflix

Netflix Nederland ontkent dat op dit moment concreet wordt onderhandeld over het licentiëren van publieke programma’s. Dat is onjuist, zegt Van Meurs. “Er ligt een concreet voorstel. Anders zou het Commissariaat geen advies hebben kunnen geven.”