Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Arbeidsmarkt

Met een marathon op je cv scoor je bij de baas

Mensen die regelmatig sporten verdienen meer en krijgen makkelijker een baan, blijkt uit onderzoek. Werkgevers bemoeien zich vaker met de levensstijl van hun personeel. Zijn fitte mensen betere werkers?

De marathon van New York. Foto Don Emmert / AFP
De marathon van New York. Foto Don Emmert / AFP

Ooit vermeld op je cv dat je twee keer per week een lesje pilates volgt? Of jaarlijks meedoet aan de Dam tot Dam-loop? Zo niet, dan zou je dat eens moeten doen. Succesvolle mensen zijn namelijk fitte mensen. Althans, dat is het idee.

Iedereen kent de voordelen van sporten. Het is goed voor je gezondheid, vermindert stress en houdt je gewicht op peil. Dat het ook invloed heeft op je salaris, is minder bekend. Volgens een meta-analyse van onderzoeksinstituut IZA, waarvoor tien studies onder de loep werden genomen, verdienen mensen die regelmatig sporten meer geld. Bij mannen is dat verband het sterkst als ze fitnessen of buiten sporten, bij vrouwen hangt het af van de leeftijd. Zijn ze tussen de 26 en 45, dan zijn ze het meest gebaat bij racketsporten. Vrouwen tussen de 46 en 64 kunnen beter aan buitensport doen.

Naast een hoger salaris, krijgen fitte mensen ook makkelijker een baan. Dit blijkt bijvoorbeeld uit een Zweeds experiment, dat in hetzelfde onderzoek wordt besproken. De conclusie: als sollicitanten hun sportactiviteiten vermelden op hun cv, is de kans groter dat ze worden aangenomen.

Een slechte zaak, vindt onderzoeker André Spicer. Hij is hoogleraar Organisational Behaviour aan de City University in Londen, en co-auteur van het boek The Wellness Syndrome. In zijn boek stelt hij dat gezondheid een morele verplichting is geworden: sporten maakt ons volgens de heersende opvatting niet alleen fittere mensen, maar ook betere mensen. „Psychologen noemen dat het ‘halo-effect’: de neiging om karaktertrekken of morele kwaliteiten te koppelen aan uiterlijk. Gezonde, slanke mensen zien we als gedisciplineerd en vaardig. Dikke mensen zijn lui en ongemotiveerd. En rokers hebben geen doorzettingsvermogen.”

Sportieve topmannen

Op zich is dit niet nieuw, maar volgens Spicer is fitheid de afgelopen twintig jaar wel een stuk belangrijker geworden. „Tot de jaren zestig hadden we religie als ons morele kompas, daarna werd hard werken een deugd. En nu associëren we kwaliteit dus met gezondheid.”

Ter illustratie beschrijft hij een onderzoek naar sportiviteit onder bazen. „Het aantal CEO’s dat op hun cv vermeldt marathons te rennen is tussen 2001 en 2011 met 85 procent toegenomen.” Ook in Nederland zijn er genoeg voorbeelden van sportieve topmannen. Zo schaatste Jeroen van der Veer, voormalig CEO van Shell, twee keer de Elfstedentocht. Net als Ewald Kist, oud-bestuursvoorzitter van ING, die bovendien hockeyde in het olympische team. En de bestuursvoorzitter van Stork, Sjoerd Vollebregt, deed twee keer als zeiler mee aan Olympische Spelen.

Zijn fitte mensen niet gewoon hardere werkers? Op zich lijkt het logisch: als je beschikt over kwaliteiten als doorzettingsvermogen en discipline als sporter, zullen die ook tot uiting komen in je carrière. Volgens Michael Lechner, auteur van het IZA onderzoek, is dit dan ook de meest plausibele verklaring. „Het alternatief zou zijn: fitte mensen zijn geen betere werknemers. Als dat zo zou zijn, en deze fitte mensen dus tegenvallend presteren, zou je verwachten dat werkgevers hiervan leren en hun ideeën zouden bijstellen. Maar dat is niet het geval.” Spicer is het hier niet mee eens. Als voorbeeld noemt hij het Zweedse experiment met de cv’s. „Ik sluit zeker niet uit dat er een link is tussen fitheid en werkprestatie, maar ik geloof ook dat er een gezondheidsbias bestaat onder werkgevers.”

Uitzendbureau Olympia bevestigt dit. Volgens het bedrijf, dat bemiddelt voor zo’n 12.000 uitzendkrachten, kiezen werkgevers sneller voor iemand met een fit voorkomen, dan een werknemer die dik wordt gevonden of er ongezond uitziet. „We merkten dat nadat de ziektewetgeving veranderde vorig jaar”, zegt manager marketing en innovatie Steven Gudde. „Werkgevers moesten zieke flexwerkers vanaf toen doorbetalen na contractbeëindiging, en waren daarom meer gebaat bij gezonde werknemers.” Toen bleek dat het oordeel over de levensstijl van kandidaten een grotere rol gingen spelen. Onterecht, volgens Olympia. „We proberen werkgevers te overtuigen verder te kijken dan het cv en het voorkomen. Zo gebruiken we speciaal ontwikkelde games om aan te tonen dat onze kandidaten geschikt zijn voor een functie.” Tegelijkertijd adviseert Olympia niet-fitte uitzendkrachten te letten op hun gezondheid. „We leggen uit dat hun voorkomen invloed heeft op hun inzetbaarheid, maar bemoeien ons verder niet met hun gewicht of rookgedrag. Dat is hun eigen verantwoordelijkheid.”

Ingrijpen in ongezonde levensstijl

Toch zien een hoop werkgevers dat anders. Uit een enquête van MKB-Nederland, die in 2012 werd gehouden onder tweeduizend ondernemers, bleek dat drie op de vijf ondervraagden het gerechtvaardigd vonden om zich te bemoeien met de ongezonde levensstijl van hun werknemers; ook als die geen invloed had op hun werkprestaties. Als hun werkprestaties er wel onder leden, vond zelfs 92 procent dat er mocht worden ingegrepen.

Maar wat nou als je wel fit en gezond bent, hoewel dat misschien niet direct te zien is? Neem voormalig topjudoka en sumoworstelaar Françoise Harteveld. Ondanks haar verleden als topsporter, kreeg ze in haar carrière meerdere keren te maken met gewichtsdiscriminatie. Bijvoorbeeld toen ze een paar jaar geleden bij Achmea werkte, waar ze – ironisch genoeg – juist was aangenomen om een fitheidsprogramma voor medewerkers te ontwikkelen. „Tijdens een beoordelingsgesprek vroeg mijn HR-manager: ‘wat weeg jij eigenlijk?’ Ik antwoordde dat die informatie niet relevant is voor mijn functioneren, en ziekteverzuim in mijn geval nooit een probleem is geweest.” Volgens een woordvoerder van Achmea betrof het een „ongelukkig voorval”, normaliter wordt medewerkers niet naar hun gewicht gevraagd.

Tegenbewegingen

Als je weet dat fitheid je kansen op de arbeidsmarkt vergroot en een beter salaris oplevert, kun je daar ook je voordeel mee doen. Toch geldt dit zeker niet voor iedereen, stelt Spicer. „Voor sommige mensen ligt de lat simpelweg te hoog. Je ziet daarom ook allerlei tegenbewegingen: een rebellie tegen het fitheidsideaal. Zo is er de fat acceptance-beweging, waarin het hebben van ernstig overgewicht wordt verheerlijkt.”

Werkgevers moeten goed nadenken over wat ze van hun personeel vragen. „Ga sowieso niets verplichten, zoals in de VS veel gebeurt, en geef werknemers de mogelijkheid onder werktijd te sporten – mits ze dan niet alsnog een uur langer moeten blijven om hun werk af te krijgen. Pak niet alleen de symptomen aan met stressverminderingstips, maar verlaag de werkdruk opdat die stress niet ontstaat.”