Huygensprijs voor Adriaan van Dis

Foto ANP

„Ik moet de clown in mij een schop onder z’n kont geven en een ernstige man worden, zei de oude man.” Zo verklaart Adriaan van Dis het succes dat hij dit jaar heeft bij jury’s. Gisteren werd bekend dat hij de Constantijn Huygensprijs krijgt voor zijn oeuvre, nadat hij eerder dit jaar de Libris Literatuurprijs won voor zijn roman Ik kom terug. De jury roemt het oeuvre van een auteur die ‘als embryo uit Nederlands-Indië naar Nederland [kwam], met zijn Nederlandse moeder, zijn drie donkere halfzusjes, en zijn getraumatiseerde en agressieve vader. Over zijn jeugd als bastaardkind verhaalt hij ontroerend in de romans Indische duinen en Familieziek waarmee hij ‘de schatbewaarder’ van de trauma’s van zijn ouders werd.’ In Ik kom terug schreef hij voor het eerst over zijn moeder. Of jury’s meer van moederromans houden dan van vaderromans wist Van Dis niet te zeggen, wel dat hij „eindelijk terrein heeft gewonnen. Het wonen in de Achterhoek doet me kennelijk goed.” Hij krijgt de prijs (10.000 euro) op 17 januari uitgereikt.

    • NRC