Gesloten liveblog

Teruglezen: meer geld voor opvang in de regio en bewaking van de buitengrens

De Europese Commissie maakte vandaag bekend dat zij 1,7 miljard euro extra vrijmaakt uit de al krappe EU-begroting. Daarmee komt het totaalbedrag dat Brussel in 2015 en 2016 aan de vluchtelingencrisis besteedt nu op 9,2 miljard euro, een ruime verdubbeling sinds begin dit jaar. Ondanks het verzet van Oost-Europa bereikte de Europese Unie, dinsdag, alsnog een akkoord over de herverdeling van 120.000 vluchtelingen.

Wij sluiten dit liveblog

Wij sluiten dit liveblog af voor vandaag. Een overzicht van het belangrijkste nieuws:

  • De Europese Commissie stelt voor om in de EU nog eens 1,7 miljard euro extra vrij te maken om met de enorme toestroom van vluchtelingen om te gaan
  • De Europese Commissie heeft negentien van de 28 EU-lidstaten op de vingers getikt vanwege achterblijvende wetgeving op het gebied van migratie en asiel
  • Vandaag kwamen meer dan 3000 vluchtelingen - voornamelijk uit Syrië en Afghanistan - aan op het Griekse eiland Lesbos
  • Kroatië heeft de grensovergang Bajakovo bij Servië voor vrachtverkeer toch weer gesloten

Ondertussen op Lesbos

Vanmorgen en vanmiddag kwamen al zo'n vijftig rubberbootjes aan op Lesbos, met gemiddeld zestig tot zeventig mensen aan boord en ook vanavond bereiken vluchtelingen nog het eiland.

NRC schreef vanmiddag dat er alleen vandaag al meer dan drieduizend vluchtelingen voornamelijk uit Syrië en Afghanistan - aangekomen zijn op Lesbos. Volgens persbureau Reuters is dat een enorme toename.

Veel mensen proberen nu nog de oversteek te maken, omdat het weer boven de Middellandse Zee met de dag slechter wordt. De vluchtelingen komen vanavond aan in de stromende regen. Sommige van hen zijn onderkoeld.

Foto AP / Petros Giannakouris

De avond valt en deze man is net gearriveerd op het eiland. Foto AP / Petros Giannakouris

REUTERS / Yannis Behrakis

Een man is van een rubberboot afgesprongen en zwemt het laatste stuk naar de kust van Lesbos. REUTERS / Yannis Behrakis

Kijkje achter de schermen bij EU-top

De aankomst van de EU-leiders is te zien in de timelapse in onderstaande tweet. Door op de tweet te klikken, opent de timelapse.

Twitter avatar EUCouncil EU Council Time lapse: behind the scenes of EU leaders' meeting on #refugeecrisis. Learn more: http://t.co/JVQLh587Va. #EUCO https://t.co/YP1vvZUzEL

'Het is eenrichtingsverkeer'

De Kroatische staatsradio meldt dat de grens Bajakovo-Batrovci wel open is, maar dat het verkeer maar één kant opgaat: richting Servië.

Foto EPA / Zoltan Balogh

Truckers staan weer te wachten. Foto EPA / Zoltan Balogh

Foto EPA / Zoltan Balogh

Vrachtwagenchauffeurs wachten aan de Servische kant van de grens. Foto EPA / Zoltan Balogh

Foto EPA / Zoltan Balogh

Een vrachtwagenchauffeur wacht aan de Servische kant van de grens. Foto EPA / Zoltan Balogh

Kroatië sluit toch weer grensovergang voor vrachtverkeer

Kroatië heeft de grensovergang Bajakovo bij Servië voor vrachtverkeer toch weer gesloten. Dat meldt persbureau Reuters. Eerder vandaag werd bekend dat de grensovergang weer was geopend, nadat Servië een ultimatum had gesteld: Kroatië moest de grensblokkade opheffen, anders zouden er maatregelen volgen. Wat die maatregelen zouden zijn, werd niet gezegd.

De minister van Binnenlandse Zaken van Kroatië heeft in een verklaring gezegd dat de blokkade pas wordt opgeheven als Servië migranten gaat begeleiden naar het noorden van Hongarije.

Duitsland wil grenscontroles verlengen

Duitsland wil de grenscontroles bij Oostenrijk en Tsjechië verlengen. Het heeft de Europese Commissie (EC) daar toestemming voor gevaagd. Dat meldt de EC.

Het doel van de controles is beter grip te hebben op de enorme stroom vluchtelingen die het land binnenkomt.

Duitsland voerde de controles op 13 september in voor een periode van tien dagen. Bondskanselier Merkel heeft Brussel nu gevraagd akkoord te gaan met een verlenging van twintig dagen.

De EC gaat waarschijnlijk akkoord met het verzoek, schrijft ANP. De regels zijn zo: tijdelijke controle van grenzen van een Schengenland kan voor maximaal twee maanden worden ingesteld wanneer sprake is van een bedreiging van de openbare orde of de binnenlandse veiligheid.

Ook Duitsland belooft extra geld vrij te maken

Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel beloofde meer geld vrij te maken.

Net als een paar van haar collega's riep ze op tot gezamenlijke actie. Merkel:

"Duitsland zal zijn steentje bijdragen. Het zou een verkeerd signaal als Europa zou zeggen de crisis niet aan te kunnen.’’

Frankrijk zegde ook extra hulp toe. President François Hollande:

"We zijn verplicht die landen te steunen.”

Hij doelde op landen als Turkije, Jordanië en Libanon, die veel vluchtelingen herbergen.

Premier Cameron: we moeten eensgezind zijn

Voorafgaand aan de EU-top zei de Britse premier David Cameron:

"Meer dan ooit heeft Europa behoefte aan een breed en eensgezind antwoord op de crisis.’’

Hij zei dat het Verenigd Koninkrijk al meer dan 1 miljard pond heeft bijgedragen aan de opvang van Syriërs en beloofde nog eens 100 miljoen extra. Cameron:

"Dat moet ervoor zorgen dat mensen niet die moeilijke reis maken naar Europa, maar in de regio blijven."

Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië geven extra geld

Onder meer Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië beloven extra financiële bijdragen voor betere opvang van vluchtelingen in de buurlanden van Syrië. Zo willen de landen de vluchtelingenstroom naar Europa indammen. Dat meldt persbureau ANP.

Volgens de uitgelekte conceptconclusie praten de EU-leiders over een bedrag van 1 miljard euro extra voor de steunprogramma's van de Verenigde Naties, zoals het Wereldvoedselprogramma.

Kroatië heropent grensovergang Syrië

Een belangrijke grensovergang tussen Kroatië en Servië is vanmiddag weer geopend. Bij de Kroatische plaats Bajakovo stroomt het verkeer de voormalige Joegoslavische republiek weer in, meldde de Kroatische staatsradio.

De grensovergang werd maandag gesloten om de grote toestroom van vluchtelingen te stoppen. Duizenden mensen onder wie veel Syriërs, reisden afgelopen week via Servië naar Kroatië. De Serviërs brachten mensen die vanuit Macedonië het land waren binnengekomen direct met bussen naar de Kroatische grens. Kroatië is boos dat Servië de vluchtelingen naar hun grens bracht en niet naar het noorden, naar de grens met Hongarije.

Eerder vandaag stelde Servië een ultimatum: Kroatië moest de grensblokkade opheffen, anders zouden er maatregelen volgen. Wat die maatregelen zouden zijn, werd niet gezegd. Servië heeft de wegen door Kroatië nodig voor het vervoeren van goederen. De exporthandel leed onder de gesloten grenzen, zei Servië vandaag.

Aankomst Rutte in Brussel

Premier Mark Rutte kwam aan het eind van de middag aan in Brussel voor de vluchtelingentop:

Premier Mark Rutte komt aan op de extra Europese top over de vluchtelingencrisis.

Premier Mark Rutte komt aan op de extra Europese top over de vluchtelingencrisis. Foto ANP / Jonas Roosens

Aankomst Mark Rutte in Brussel.

Aankomst Mark Rutte in Brussel. Foto ANP / Jonas Roosens

Nederland gaat extra geld inleggen

Nederland gaat extra geld inleggen voor het oplossen van de vluchtelingencrisis. Dat wordt vanavond bekend, zegt NRC-correspondent Tijn Sadée:

Twitter avatar tijnsadee Tijn Sadée 'NL legt 110 miljoen extra op tafel, vanavond op Brusselse vluchtelingentop' zegt @diederiksamsom Bovenop de 200 mln dus die NL al gaf

EU-sociaaldemocraten willen afscheid nemen van Slowaakse premier

De sociaaldemocratische Slowaakse premier Robert Fico is niet meer welkom bij de Europese sociaaldemocraten. Aanleiding daarvoor zijn uitspraken dat Slowakije de massa-immigratie van moslims niet zal tolereren. Dat meldt ANP.

Fico weigert mee te werken aan het Europese besluit om de vluchtelingen in Europa te verdelen over EU-landen. Daarom willen de sociaaldemocraten dat Fico's partij uit de Partij van Europese Socialisten (PES) wordt gezet.

De Belgische vicevoorzitter van de sociaaldemocraten Kathleen Van Brempt zei:

"Fico's aanhoudende onwil om verantwoordelijkheid te nemen en solidariteit te betonen in het kader van de vluchtelingencrisis staat haaks op onze waarden en politieke overtuigingen. Je kan jezelf niet progressief noemen, je moet dat ook tonen in woorden en daden.”

Rutte bezoekt mobiel team van de marechaussee

Onderweg naar Brussel stopte Rutte bij de grensovergang bij Hazeldonk om een kijkje te nemen bij een van de mobiele teams van de marechaussee.

Premier Rutte in Hazeldonk, waar hij een team van de marechaussee bezoekt dat mobiel toezicht bij de grens uitvoert.

Premier Rutte in Hazeldonk, waar hij een team van de marechaussee bezoekt dat mobiel toezicht bij de grens uitvoert. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

Rutte: Nederland doet al veel, andere landen moeten meer doen

Volgens premier Rutte zijn er geen miljarden euro's nodig om de vluchtelingencrisis op te lossen. Dat meldt ANP. Rutte:

"Het gaat veel geld kosten, maar geen miljarden.”

Rutte benadrukte dat Nederland al veel doet.

"Andere landen moeten meer doen.”

Als de situatie in de kampen verslechtert of als die overvol zitten, dan zou Europa bereid moeten zijn grote groepen vluchtelingen over te nemen. Volgens de premier ontstaat zo een "gecontroleerde instroom’’ naar de Europese Unie. Vluchtelingen zouden dan al een asielaanvraag in de regio kunnen doen. Zo moet het "businessmodel van de mensensmokkelaars met hun gammele bootjes” worden weggenomen.

Spreken we over ‘migranten’ of ‘vluchtelingen’?

Wie komen er nu in treinen van Hongarije naar Oostenrijk en Duitsland? Zijn dat migranten of vluchtelingen? Of moeten we ze asielzoekers noemen? De drie termen worden vaak door elkaar gebruikt, maar hebben verschillende betekenissen.

NRC-redacteur Marc Leijendekker legt uit hoe het zit:

"De VN-organisatie voor vluchtelingen UNHCR waarschuwde eind vorige week dat de termen ‘migrant’ en ‘vluchteling’ niet verward mogen worden. Dat „kan publieke steun voor vluchtelingen en het instituut asiel ondermijnen. […] We moeten ervoor zorgen dat de mensenrechten van migranten worden gerespecteerd. Tegelijkertijd moeten we ook een passend juridisch antwoord bieden aan vluchtelingen, wegens hun hachelijke situatie.”

En:

"Een vluchteling is iemand die uit zijn land is gevlucht om te ontkomen aan oorlog of vervolging, voor wie het gevaarlijk is om terug te keren, en die aanspraak kan maken op hulp en bescherming. In de Vluchtelingenconventie van 1951 staat beschreven wat voor rechten iemand heeft die erkend is als vluchteling. Volgens de UNHCR waren er eind 2014 wereldwijd 19,5 miljoen vluchtelingen.”

"Een migrant is iemand die eigener beweging ervoor heeft gekozen naar een ander land te gaan. Niet omdat hij of zij direct wordt bedreigd, maar om op zoek te gaan naar werk, goed onderwijs, een beter leven, of om familie achterna te reizen. „In tegenstelling tot vluchtelingen die niet veilig kunnen terugkeren, staan migranten niet voor zo’n beletsel om terug te keren.”

Lees ook de uitgebreide uitleg in nrc.next: 'Vluchtelingen? Asielzoekers? Of noemen we ze migranten?'

Rutte: aanpak in de regio zelf het belangrijkste

Het stabiliseren van de situatie in de buurlanden van Syrië is voor de korte termijn het belangrijkste waar de Europese leiders zich vanavond op moeten beraden. Dat zegt premier Mark Rutte voor aanvang van de Europese top in Brussel.

Daarnaast wees de minister-president ook op het belang van betere controles van de buitengrenzen van Europa.

Op een langere termijn moet Europa ernaar toe werken dat mensen niet naar Europa komen maar in de regio blijven, zei de premier.

"Dat de situatie daar veiliger is, zodat als vluchtelingen zich bij ons melden, wij kunnen zeggen: is een veilige plek in de regio.”

Rutte zei dat er geld moet worden vrijgemaakt om de mensen in de vluchtelingenkampen te helpen. Volgens Rutte moet zo worden voorkomen dat tijdens de winter "om de reden dat er bijvoorbeeld te weinig eten is, vluchtelingen gedwongen worden naar Europa te komen”.

Asscher bezocht opvanglocatie in Rotterdam

Gisteren bezocht vicepremier Lodewijk Asscher een opvanglocatie in Rotterdam.

Vicepremier Lodewijk Asscher tijdens een bezoek aan een opvanglocatie voor vluchtelingen in het Erasmus Sportcentrum in Rotterdam.

Vicepremier Lodewijk Asscher tijdens een bezoek aan een opvanglocatie voor vluchtelingen in het Erasmus Sportcentrum in Rotterdam. Foto ANP / Ministerie van SZW

Vrijwilligers van het Rode Kruis sorteren in Tilburg kleding en schoenen voor vluchtelingen.

Vrijwilligers van het Rode Kruis sorteren in Tilburg kleding en schoenen voor vluchtelingen. Foto ANP / Robert Vos

Vicepremier Lodewijk Asscher in een gymzaal van een opvanglocatie voor vluchtelingen in het Erasmus Sportcentrum in Rotterdam.

Vicepremier Lodewijk Asscher in een gymzaal van een opvanglocatie voor vluchtelingen in het Erasmus Sportcentrum in Rotterdam. Foto ANP / Ministerie van SZW

Ook noodopvang in Heerenveen

Ook Heerenveen biedt plek aan vluchtelingen. Vanaf donderdag worden vluchtelingen ondergebracht in de Blauwwithal. Er komen maximaal tweehonderd mensen en de crisisopvang duurt 72 uur. Daarna gaan ze door naar een opvanglocatie van het COA.

Met rubberbootjes van Turkije naar Lesbos

Vandaag kwamen zo'n vijftig rubberbootjes, met gemiddeld zestig tot zeventig mensen aan boord, aan op Lesbos. De vluchtelingen kwamen aan in de stromende regen. Sommige vluchtelingen waren onderkoeld.

Het aantal vluchtelingen dat dagelijks aankomt op het Griekse eiland Lesbos neemt flink toe.

Het aantal vluchtelingen dat dagelijks aankomt op het Griekse eiland Lesbos neemt flink toe. Foto ANP / Pierre Crom

Vluchtelingen komen met een rubberbootje aan op Lesbos. Ze maken de oversteek vanuit Turkije.

Vluchtelingen komen met een rubberbootje aan op Lesbos. Ze maken de oversteek vanuit Turkije. Foto ANP / Pierre Crom

Een bootje op het strand van Lesbos waarmee vluchtelingen vanuit Turkije arriveerden.

Een bootje op het strand van Lesbos waarmee vluchtelingen vanuit Turkije arriveerden. Foto ANP / Pierre Crom

Aantal migranten dat aankomt op Lesbos stijgt explosief

Vandaag kwamen al meer dan 3000 vluchtelingen - voornamelijk uit Syrië en Afghanistan - aan op het Griekse eiland Lesbos. Dat is een enorme toename, schrijft persbureau Reuters.

De vluchtelingen komen aan in rubberbootjes, waarin ze de gevaarlijke overtocht vanuit Turkije maken.

Voorlopige opvanglocatie in Leeuwarden

In Leeuwarden komt een (tijdelijke) opvanglocatie voor vluchtelingen. Dat meldt NRC-correspondent in het noorden van ons land:

Twitter avatar Doriski Karin de Mik #AZC voorlopige opvang in #WTC in #Leeuwarden. (dat is de vroegere Frieslandhal). Duurt tot januari.

De noodopvang komt in het WTC Expo. Het gemeentebestuur van Leeuwarden heeft ingestemd met een verzoek van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en stellen nu een van de hallen van het evenementencomplex beschikbaar. Er is dan plek voor maximaal zeshonderd mensen.

De voorwaarde is wel dat het gaat om tijdelijke opvang, meldde de gemeente. Van half oktober tot uiterlijk begin januari volgend jaar.

Het WTC Expo is met ruim 45.000 vierkante meter tentoonstellingsoppervlakte het grootste evenementencomplex van Noord-Nederland.

Tusk waarschuwt voor meer vluchtelingen

Het is aannemelijk dat meer vluchtelingen de stap naar Europa gaan maken. Dat zegt EU-president Donald Tusk voorafgaand aan het overleg tussen de regeringsleiders en staatshoofden van de EU. Tusk waarschuwt dat er "eerder miljoenen, dan duizenden” mensen op de vlucht zijn en naar Europa zouden willen komen.

"Het conflict in het Midden-Oosten en dan met name in Syrië zal niet snel zijn opgelost.”

Volgens Tusk is de belangrijkste vraag vanavond in Brussel: hoe kan Europa weer controle krijgen over zijn buitengrenzen?

Europa moet bovendien meer hulp gaan bieden aan landen als Jordanië , Libanon en Turkije bij de opvang van vluchtelingen in de regio.
Tusk roept de leiders op concrete stappen te zetten:

"Dit moet een gezamenlijk plan zijn waar alle landen aan meedoen.”

Hij benadrukt dat maatregelen die Europa treft "de crisis niet oplossen", maar "belangrijke stappen in de juiste richting".

Schultz: 'Nationalistisch egoïsme thuislaten graag'

De Europese regeringsleiders en staatshoofden die vanavond bij elkaar komen om oplossingen te vinden voor de vluchtelingencrisis moeten pragmatisch zijn, zegt Martin Schulz, voorzitter van het Europees Parlement.

"Want nationalistisch egoïsme leidt tot stilstand.’’

Schulz reageert met die uitspraak op de tegenstem van vier Oost-Europese landen over de verdeling van 120.000 vluchtelingen over de landenunie.

Ook Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, zei dat hij liever consensus had gezien. Hij noemde het verdelingsbesluit onherroepelijk.

"Daar kan niet op terug worden gekomen. Alle lidstaten moeten dit besluit respecteren."

Juncker riep de leiders op tot "ambitieuze actie”.

Servië stelt Kroatië een ultimatum

Servië heeft Kroatië gevraagd voor middernacht zijn grenzen open te stellen voor vrachtvervoer. Als Kroatië geen gehoor geeft aan het ultimatum zullen er maatregelen volgen, zegt Servië. Wat die maatregelen inhouden zegt het land niet.

Kroatië heeft op één weg na alle wegen naar Servië afgesloten in verband met de enorme toestroom migranten: inmiddels zo'n 44.000 per week. Kroatië is boos dat Servië migranten hun kant op stuurt in plaats van richting Hongarije.

De Kroatische maatregelen hebben effect op de Servische economie, zegt de Servische premier Aleksandar Vucic. Het land exporteert via die wegen goederen aar West-Europa.

Vucic stuurde een protestbrief naar de EU-top vandaag. Daarin noemt hij de maatregelen van Kroatië "agressief en onacceptabel" en zegt hij dat Kroatië zo ook de Servische relaties met andere landen ondermijnt.

Wat Rutte in Brussel gaat zeggen

Premier Mark Rutte vertrok na het Kamerdebat meteen naar de EU-top in Brussel. Rutte is optimistisch dat de top "een eind kan komen” met afspraken voor de langere termijn, zo meldt ANP. Hij hoopt op afspraken over meer en betere opvang van vluchtelingen in de eigen regio, vooral rond Syrië.

Als het in de kampen in de regio veilig is, hoeven asielzoekers niet naar Europa te vluchten en kunnen ze, als ze toch komen, worden teruggestuurd. Ook wil hij praten over een betere bewaking van de buitengrenzen.

Rutte zal zijn collega's op de top aanspreken op de noodzaak meer geld op tafel te leggen voor opvang in de regio. Hij weersprak dat de EU in haar geheel minder geld vrijmaakt voor de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. Volgens Rutte is dat tussen 2010 en 2014 gestegen van 600 miljoen naar 1 miljard euro. Nederland is de zesde donor.

Vluchtelingen maken een selfie bij aankomst op Lesbos

Een groep vluchtelingen, met een rubber bootje aangekomen op het Griekse eiland Lesbos, maakt een foto.

Een groep vluchtelingen, met een rubber bootje aangekomen op het Griekse eiland Lesbos, maakt een foto. Foto ANP / Pierre Crom

Vluchtelingen komen vanuit Turkije met een rubberbootje aan op Lesbos.

Vluchtelingen komen vanuit Turkije met een rubberbootje aan op Lesbos. Foto ANP / Pierre Crom

Christine, een vluchteling uit Damascus, Syrie, maakt een selfië bij aankomst op Lesbos.

Christine, een vluchteling uit Damascus, Syrie, maakt een selfië bij aankomst op Lesbos. Foto ANP / Pierre Crom

EC heeft vervelende instrumenten om landen te dwingen

De Europese Commissie heeft een hele voorraad "vervelende instrumenten” om landen te dwingen vluchtelingen op te vangen. Dat zei premier Mark Rutte tijdens het Kamerdebat over het EU-besluit om vluchtelingen volgens een verdeelsleutel te verdelen. Dat meldt ANP.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt wees erop dat een gang naar het Europees Hof in Luxemburg niet mogelijk is. Rutte bleef volhouden dat hij vertrouwen heeft in de dwingende hand van de Europese Commissie en de juridische mogelijkheden die Brussel heeft om landen onder druk te zetten.

Overigens gaat Slowakije de zaak wel aanvechten bij het hof in Luxemburg.

In Turkije strengere regels voor Syrische vluchtelingen

Uit interviews en een document in handen van persbureau AP blijkt dat Turkse ambtenaren zijn begonnen met het implementeren van striktere regels met betrekking tot Syriërs die het land in reizen.

Vooralsnog lijken de maatregelen ad hoc en beperkt, maar volgens een van de geïnterviewden is het een teken dat Turkije vastberaden is om het migrantenprobleem in hun land onder controle te krijgen.

Ahmet Icduygu van het Migration Research Center in Istanboel zegt dat dit de eerste keer is dat er restricties zijn voor Syrische reizigers in Turkije.

In het document, afkomstig van het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken, staat dat de documenten van Syriërs bij aankomst in elke provincie gecheckt moeten worden. Ook bij het verlaten van een provincie. Er staat ook een waarschuwing aan openbaar vervoersbedrijven: Syriërs hebben toestemming nodig om de provincie waarin zij geregistreerd staan te verlaten.

De vluchtelingencrisis uitgelegd in 6 minuten

Het YouTube-kanaal In a nutshell legt in een heldere video de achtergronden nog eens uit van de vluchtelingencrisis, waarom het zo lang geduurd heeft voor de EU in actie kwam en geeft een overzicht van wat elk land doet.

Premier Orbán zegt nog meer

De Hongaarse premier Viktor Orbán stelt voor dat elk EU-lidstaat zijn bijdrage aan het EU-budget verhoogt met 1 procent. Vervolgens moeten alle EU-uitgaven met 1 procent worden verminderd. Dát geld kan dan gebruikt worden voor het oplossen van de migrantencrisis.

Hij zegt ook dat hij volgende week bij de Verenigde Naties zal voorstellen om een wereldwijd orgaan op te zetten zodat de hele wereld kan helpen bij het oplossen van deze crisis.

Zware waarschuwing voor Griekenland

Griekenland krijgt van de Europese Commissie de zwaarste waarschuwing. Het asielsysteem van het land schiet ernstig tekort, onder meer vanwege structurele tekortkomingen op het gebied van bescherming van minderjarige asielzoekers, stelt Brussel.

19 EU-landen krijgen een standje van de Europese Commissie

De Europese Commissie heeft negentien van de 28 EU-lidstaten op de vingers getikt vanwege achterblijvende wetgeving op het gebied van migratie en asiel. Ze hebben onder meer de vereiste voorzieningen voor de opvang van asielzoekers niet op orde. Dat meldt AFP.

Nederland krijgt geen nieuwe berisping.

Lidstaten van de EU zijn verplicht Europese regelgeving - die is gericht op eerlijkere, snellere en betere asielprocedures - in hun wetgeving op te nemen. Ook moeten ze zorgen voor humane opvang en fatsoenlijk onderdak.

1,7 miljard euro extra

De Europese Commissie stelt voor om in de EU nog eens 1,7 miljard euro extra vrij te maken om met de enorme toestroom van vluchtelingen om te gaan.

Deze extra middelen zouden bijdragen aan de wens voor een fonds met 9,2 miljard euro. Het plan van de Europese Unie is om met dit geld de crisis in twee jaar op te lossen.

Een deel van de extra middelen, 600 miljoen, zal worden gebruikt om de capaciteit van Frontex (verantwoordelijk voor de coördinatie van het grensbeheer), de Easo (Europese politieke agentschap over asiel) en Europol te verhogen.

Bulgaarse premier: 'Er wordt vanavond niets opgelost'

De Bulgaarse premier Boïko Borissov is sceptisch over de speciale EU-top die vanavond in Brussel plaatsvindt, met op de agenda: de migrantencrisis. Volgens Borissov ligt de sleutel tot het oplossen van de crisis in handen van de Verenigde Staten en Rusland. Tegen persbureau AFP zei hij:

"Er wordt niets opgelost zolang de VS en Rusland het niet eens worden over Syrië."

Bulgarije accepteert overigens wel de quota uit het akkoord.

‘Grootste migrantencrisis’ EU sinds ’45

Lees ook het uitgebreide artikel dat correspondent Stéphane Alonso gisteren schreef: ‘Grootste migrantencrisis’ EU sinds ’45

'Duitsland bepaalt het beleid'

De Hongaarse premier Viktor Orbán zegt dat de manier waarop Europa omgaat met deze historische migrantencrisis grotendeels afhangt van Duitsland. Dat meldt persbureau Reuters. Maar, zegt hij, als Duitsland beslist om alle migranten op te nemen, is dat een besluit dat geldt voor hun eigen land. Hongarije denkt er anders over en dat moet dan ook worden gerespecteerd, zegt Orbán.

Stéphane Alonso, NRC-correspondent in Brussel, schreef in NRC Handelsblad over Orbán:

"Hongarije stemde tegen, maar belooft het besluit wel te respecteren. Voor de nationalistische premier Orbán was het vooral belangrijk om in eigen land een punt te kunnen maken: dat hij Brussel rauw lust."

Slowakije stapt naar rechter vanwege vluchtelingenquotum

Slowakije stapt naar de rechter om de vluchtelingenquota waarover de Europese Unie een akkoord bereikte aan te vechten. Dat zegt de Slowaakse premier Robert Fico.

De quota zijn niet bindend, zoals de Europese Commissie wilde, maar tegen landen die niet of onvoldoende meewerken, kan de Commissie juridische stappen ondernemen. Tegen persbureau Reuters zei Fico:

"Wij gaan twee dingen doen: een aanklacht indienen bij het hof in Luxemburg en we gaan de maatregelen besloten door de ministers van de EU niet implementeren."

Zaandam vangt 500 vluchtelingen op

De gemeente Zaanstad vangt maximaal vijfhonderd vluchtelingen op in het Burgemeester in ’t Veldpark in Zaandam, in paviljoens die nog in het park staan van de Dam tot Damloop. Afgelopen weekend vond het hardloopevenement plaats. De noodopvang blijft waarschijnlijk tot half december in gebruik. Dat meldt persbureau ANP.

Burgemeester van Zaanstad Geke Faber:

"Het is geen ideale locatie om vluchtelingen op te vangen. Toch is dit nu de enige grootschalige locatie in Zaanstad die per direct gebruikt kan worden. Het is een noodoplossing voor een noodsituatie."

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is van plan op korte termijn de plek te gebruiken. Het orgaan wil er mensen onderbrengen die niet direct terechtkunnen in de centrale opvanglocatie in Ter Apel.

Intussen op de Grieks-Macedonische grens

AFP / Nikolay Doychinov

AFP / Nikolay Doychinov

AFP / Stringer

AFP / Stringer

AFP / Stringer

AFP / Stringer

Recordaantal vluchtelingen in Kroatië

In Kroatië zijn gisteren bijna 9.000 migranten binnengekomen. Een record: nog nooit kwamen zo veel vluchtelingen (8.750) het land binnen, sinds ze hun route verlegd hebben van Hongarije naar Kroatië, van waaruit ze naar Oostenrijk doorreizen. In een week tijd zijn meer dan 44.000 vluchtelingen naar Kroatië gereisd.

Roemenië kan quotum aan

Ook Roemenië heeft zich over het Europese akkoord uitgelaten. Het land zegt het aantal vluchtelingen dat het moet opnemen aan te kunnen. Maar de premier betreurt het dat het akkoord bereikt is via een meerderheid, in plaats van consensus. Roemenië stemde, net als andere Oost-Europese landen, tegen.

Tsjechië onderneemt inderdaad geen actie

Ook de Tsjechische premier heeft zojuist gezegd dat zijn land niet naar de rechter zal gaan vanwege het Europese akkoord voor het herverdelingssysteem. Bohuslav Sobotka in een verklaring:

"Hoewel ik het herverdelingssysteem niet leuk vind, het er niet mee eens ben en we ertegen hebben gestemd, moet Europa niet uit elkaar vallen door de migratiecrisis. Daarom wil ik de spanning niet verder laten escaleren door een juridische aanklacht. Je kunt aan een touw maar tot een bepaald punt trekken, dan breekt het."

Tsjechië

Het is niet waarschijnlijk dat Tsjechië (dat gisteren tegenstemde) het Europese akkoord over de herverdeling van 120.000 mensen zal aanvechten bij de rechter. Verschillende ministers vertelden dat aan een Tsjechisch persbureau.

Herverdeling 120.000 mensen

Europa bereikte gisteren alsnog een akkoord over de herverdeling van 120.000 mensen over de EU, ondanks het protest van Oost-Europa. Tsjechië, Hongarije, Roemenië en Slowakije stemden tegen, Finland onthield zich van stemming.

Het voorstel van de Commissie om de quota bindend te maken, haalde het niet. Maar het vrijwillige karakter van het herverdelingsplan is betrekkelijk, schrijft onze correspondent Stéphane Alonso vandaag in nrc.next:

"Landen worden wel geacht de door Brussel voorgestelde aantallen migranten op te nemen. Tegen landen die niet of onvoldoende meewerken, kan de Commissie juridische stappen ondernemen."

En waarom opeens toch een meerderheid?

"Lidstaten kunnen formeel met een (gekwalificeerde) meerderheid knopen doorhakken, maar dit gebeurt zelden als het om controversiële kwesties gaat. Dan heeft consensus de voorkeur. Maar na een mislukte vergadering vorige week maandag besloten de ministers, die gisteren opnieuw bijeenkwamen in Brussel, om alsnog te stemmen."

Derde debat in drie weken

De Tweede Kamer praat straks voor de derde keer in drie weken uitgebreid met Rutte over de vluchtelingencrisis. Het onderwerp van vandaag: de inbreng van Rutte op de EU-top over asielzoekers, vanavond. Staatssecretaris Dijkhoff is ook bij het debat en de top aanwezig.

Het debat is live te volgen:

Twitter avatar NPOpolitiek NPOpolitiek WOENSDAG LIVE: Vanaf 10.15 uur Kamerdebat met @MinPres en @dijkhoff over gemeenschappelijk Europees asielbeleid op http://t.co/IiEIyq23I2