Kom maar door met die Apple-auto

Foto Aristomenis Tsirbas

Nemen de grote Amerikaanse techbedrijven straks de auto-industrie over? Die vraag is relevanter dan ooit nu we weten dat Google aan een zelfrijdende auto werkt en Apple in 2019 met een elektrische auto wil komen.

En we weten nu ook dat de vraag naar dergelijke auto’s enorm kan zijn. Dat stelt Capgemini tenminste op basis van eigen onderzoek. Als Apple en Google auto’s op de markt zouden brengen, zou zo’n 49 procent van de ondervraagden hun huidige auto voor een dergelijk exemplaar inruilen. In totaal werden 7.553 mensen ondervraagd die allen van plan zijn binnen een jaar een andere auto aan te schaffen. Tachtig procent hiervan geeft aan een nieuwe auto te willen kopen of leasen. Vijftien procent gaat voor een tweedehands en de overige vijf procent is nog aan het twijfelen.

Nederland

Qua consumentensmaak is Nederland vergelijkbaar met Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, zegt een woordvoerder van Capgemini.

Autokopers weten volgens Capgemini dat software steeds belangrijker wordt bij nieuwe auto’s. Daarom zouden ze veel vertrouwen hebben in bedrijven die voorop lopen met de nieuwste technologie. Ook zouden de bedrijven klanten meer centraal stellen zijn dan andere autofabrikanten.

Jongere doelgroep

Hoe groot de behoefte is aan een Apple- of Google- auto hangt sterk af van de leeftijd van de ondervraagden. Hoe jonger, hoe hoger de bereidheid om een dergelijke auto te kopen.

    • Maike van Leeuwen