Kennis Van der G. eiste ‘groot bedrag’ voor nieuwe opname

De foto van Fortuyn-moordenaar Van der G. had de goedkeuring van het OM. Dat hoopte dat paparazzi hem daarna met rust zouden laten.

De kennis van Volkert van der G. die afgelopen zomer twee keer geheime opnamen maakte van de moordenaar van Pim Fortuyn heeft Brandpunt Reporter vorige week woensdag nog voorgesteld hem een derde keer in het geniep te filmen. Omdat hij voor die opnames „een exorbitant bedrag” eiste, is het programma niet akkoord gegaan.

Dit zegt de maker van de uitzending Vincent Verweij. Hij noemt het voorval om duidelijk te maken dat de kennis niet al maandenlang spijt had van zijn journalistieke acties. Dit argument werd afgelopen zondag in de rechtszaal gebruikt waar Volkert van der G. en de kennis allebei – tevergeefs – eisten dat de uitzending werd verboden.

De moordenaar van Pim Fortuyn, Volkert van der G., heeft niet de regels overtreden van het zogeheten mediaverbod dat hem is opgelegd toen hij in mei vorig jaar voorwaardelijk in vrijheid werd gesteld. Dit heeft het Openbaar Ministerie gisteren bekendgemaakt.

Volgens het OM is er „geen sprake” van overtreding van regels. Brandpunt Reporter stelde dat Van der G. doelbewust het mediaverbod schond. Hij zou samen met zijn advocaat het maken van een foto in scène hebben gezet. Zijn advocaat, Stijn Franken, zou een fotograaf hebben geregeld voor het maken van een foto van Van der G. die op 17 juni 2014 in De Telegraaf werd gepubliceerd.

Het OM zegt een dag voor publicatie „door één van de advocaten van Van der G. in kennis te zijn gesteld van het feit dat er een foto werd gemaakt”. De officier van justitie concludeerde toen dat dit kon. Naar verluidt hoopte het OM dat na publicatie van één foto paparazzi niet langer jacht op Volkert zouden maken.

In de voorwaarden van de reclassering is geen sprake van een absoluut verbod van mediacontact. Het verschijnen in de media is ongewenst, omdat dit kan leiden tot „maatschappelijke onrust” of de „reïntegratie in de samenleving” belemmert. Maar contact met media mag bij uitzondering wel als dit volgens de reclassering reïntegratie juist bevordert.

‘Hele handelen’ onderzocht

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) zei gisteren in de Tweede Kamer dat de reclassering nu „het hele handelen” van Volkert van der G. gaat onderzoeken. Hij moet zich ook houden aan een locatieverbod en een verbod contact op te nemen met de familie Fortuyn. Verder moet hij een enkelband dragen en zich wekelijks melden bij de reclassering. Mocht hij die voorwaarden hebben geschonden dan kan het OM de rechter vragen om hem te verplichten de nu zes jaar voorwaardelijke celstraf (na twaalf onvoorwaardelijke jaren) alsnog uit te zitten.

In de Tweede Kamer wil een meerderheid dat Volkert opnieuw de cel ingaat. Het Tweede Kamerlid Foort van Oosten (VVD) toonde zich gisteren in de Kamer verontwaardigd dat Van der G. „de bijstand misbruikt”. Hij vertelde in de in het geheim opgenomen gesprekken dat hij niet solliciteert en toch 900 euro bijstand per maand ontvangt.

Kennis zei spijt te hebben

Afgelopen zondag probeerde Van der G. in kort geding de uitzending van de in het geniep gemaakte filmbeelden te voorkomen. Ook de kennis wilde een uitzendverbod. Hij had naar verluidt spijt gekregen van zijn eigen acties om geheime opnames te maken. Hij zou uit geldnood hebben gehandeld. Hij kreeg 1.500 euro betaald van Brandpunt Reporter. Na de opnamen zou hij hebben ingezien dat het niet goed was geweest om een bekende erin te luizen, zo luidde zijn betoog bij de Amsterdamse rechtbank.

Die lezing wordt dus tegengesproken door journalist Vincent Verweij, die de kennis begeleidde.

    • Marcel Haenen