Kamer wil spoeddebat met Van der Steur over kwestie-Van der G.

Foto ANP / Bart Maat

De Tweede Kamer wil een spoeddebat met minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD), omdat hij de Kamer mogelijk onjuist geïnformeerd heeft over foto’s van de moordenaar van Pim Fortuyn, Volkert van der G. De Volkskrant meldde vanmorgen dat de foto’s in juni in De Telegraaf verschenen na uitvoerig en maandenlang overleg tussen de advocaat van Van der G. en het Openbaar Ministerie.

Het bericht is in tegenspraak met de uitleg van de minister en het OM gisteren. Zij zeiden dat de het OM een dag van tevoren van de advocaat hoorde dat de foto gemaakt zou worden. Het OM zou toen beoordeeld hebben dat het opgelegde mediaverbod daarmee niet overtreden wordt.

Onder meer PvdA, SP, CDA, D66 en PVV willen een debat. Vooraf moet de minister schriftelijk de feiten op een rij zetten. “Ik wil nu precies weten hoe het zit”, zegt SP-Kamerlid Michiel van Nispen. Volgens PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt moet de minister “nu heel snel met feiten komen”.

Volgens PVV-Kamerlid Lilian Helder bleek dinsdag al dat het OM en de reclassering aan “selectief geheugenverlies” lijden. “Nu blijkt ook dat de minister gisteren niet het hele verhaal heeft verteld.” Van der Steur moet wat de PVV betreft nog vandaag schriftelijk reageren op de berichtgeving.

De VVD heeft nog geen behoefte aan een debat. De partij wil het feitenrelaas afwachten.