‘Justitie drong aan op maken foto’s Volkert van der G.’

De eerste foto’s van Volkert van der G. na zijn vrijlating zijn gemaakt na “uitvoerig overleg” met de overheid. Het maken en verspreiden van de beelden moest voorkomen dat er een “jacht op de eerste foto” zou ontstaan.

Stijn Franken, tot voor kort de advocaat van Volkert van der G.
Stijn Franken, tot voor kort de advocaat van Volkert van der G. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

De eerste foto’s van Volkert van der G. na zijn vrijlating zijn gemaakt na “uitvoerig overleg” met de overheid. Dat stelt Stijn Franken, destijds de advocaat van Van der G., vandaag in de Volkskrant. Het maken en verspreiden van de beelden moest voorkomen dat er een “jacht op de eerste foto” zou ontstaan.

Volgens Franken waren onder meer het Openbaar Ministerie, de politie en de reclassering al meer dan twee maanden voor publicatie op de hoogte van de beelden. De lezing van Franken verschilt daarmee compleet met die van het OM. Dat meldde gisteren namelijk dat het pas een dag voor publicatie op de hoogte was gesteld.

Franken bestrijdt dat verhaal nu en stelt dat minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) de Kamer gisteren “onjuist en onvolledig geïnformeerd” heeft. De advocaat voelde zich tot dusver gebonden aan zijn geheimhoudingsplicht en wilde de betrokken instanties zelf de gelegenheid bieden met deze informatie naar buiten te komen. Hij zegt:

“Ik heb maandag en vandaag contact gehad met het Openbaar Ministerie en gewaarschuwd dat ze wel het hele, juiste verhaal moesten vertellen. Dat is dus niet gebeurd.”

Het mediaverbod overtreden

Over de eerste foto’s van Van der G. ontstond ophef na een uitzending van Brandpunt Reporter (KRO-NCRV) van zondag. Daarin werd gesteld dat de moordenaar van politicus Pim Fortuyn zijn mediaverbod had overtreden met een van hem gepubliceerde foto in De Telegraaf op 17 juni vorig jaar. Het OM oordeelde echter dat dit niet het geval was.

Franken stelt nu dat het OM en het ministerie niet alleen op de hoogte waren van het ensceneren van de foto’s, maar er zelfs op aandrongen. In de Volkskrant zegt hij:

“In die gesprekken is bij herhaling gesproken over de optie dat een foto van Volkert zou worden gemaakt om te voorkomen dat er een soort jacht zou ontstaan op de eerste foto van hem. Ook over de datum en plaats waar de foto werd gemaakt, is uitvoerig gesproken, zowel voor als na de invrijheidsstelling.”

‘OM wilde geen vuile handen’

Dat Franken zelf contact legde met de fotograaf, bevestigt de advocaat vandaag in de krant. Dat wilde de overheid, zo stelt hij:

“Dan zouden ze geen vuile handen krijgen. Nou, prima, dat heb ik gedaan. Nu suggereren ze dat het louter mijn idee was en dat het OM op het laatst is geïnformeerd en toen pas toestemming gaf. Dat is onjuist. Ik noem dat stank voor dank.”