Janneke Vreugdenhil Warme maïssalade met een tikje pit

illustratie jet peters
illustratie jet peters

Zoete, een tikje gekarameliseerde maïs combineert uitstekend met chilipeper. Doordat de peper gebakken wordt, geeft hij vooral smaak en niet zoveel hitte. Het limoensap is daar dan weer verrassend fris en zoet bij. Hoeveel salade je uiteindelijk krijgt, hangt af van de grootte van de maïskolven en met hoeveel behendigheid u de maïskorrels van de kolven afsnijdt. Mijn maïskolven waren klein, waardoor de salade een beetje ielig uitviel voor 6 personen. Daarom heb ik er gehalveerde kerstomaatjes aan toegevoegd. Blokjes courgette zouden het ook goed doen.

Leg de maïskolven in een kom en haal een mes onder een hoek van 45 graden over de zijkanten van elke kolf om de korrels in de kom te schrapen. Verhit de olie en de boter in een pan op middelhoog vuur en voeg de ui, maïskorrels en chilipeper toe wanneer het vet heet is. Bak alles minstens 5 minuten, tot de ui glazig is, en voeg de knoflook, de piment, het zout en de peper toe. Zet het vuur hoog en verhit alles nog 5-10 minuten, tot de maïskorrels wat kleur beginnen te krijgen en beginnen te karameliseren. Schenk het limoensap erover, strooi de verse kruiden erop en serveer de salade op kleine borden met een flinke dot zure room, wat geraspte kaas en een snufje chilipoeder. Eet er warm platbrood bij.