Ik wist niet eens dat dit beroep bestond

Kiezen voor een compleet andere carrière, je moet het durven. Marloes Bodewes (34) deed het gewoon. Zij nam ontslag als rijksambtenaar bij de dienst Terugkeer en Vertrek en werd theesommelier met een eigen highteawebsite.

Illustratie Robin Héman
Illustratie Robin Héman

Hoogtepunt: Dat ik mijn tijd zelf kan indelen en mijn creativiteit kwijt kan, bij de overheid lag alles vast in protocollen.

Dieptepunt: Soms mis ik het contact met de vreemdelingen, je bouwt een band met ze op, geen verhaal is hetzelfde.

Toen vielen dingen samen

Een collega vertelde dat ze een opleiding ging volgen tot theesommelier, ik wist nog niet eens dat dat beroep bestond. Het sprak me wel meteen aan. Ik hield me toen al veel bezig met thee, ik drink namelijk geen koffie. In die tijd volgde ik een coachingstraject om erachter te komen wat voor werk beter bij me paste. Toen vielen dingen samen. Het was niet zo dat ik mijn baan niet meer leuk vond. Ik werkte als rijksambtenaar bij de dienst Terugkeer en Vertrek, die verantwoordelijk is voor het vertrek van illegale vreemdelingen. Interessant werk. Je ontmoet mensen uit diverse culturen en kunt soms echt helpen. Ik heb ooit nog op Marktplaats naar naaimachines gezocht zodat de vreemdeling in het land van herkomst een naaiatelier kon beginnen.

Slaapstoornis

Toen ik vermoeidheidsklachten begon te krijgen werd dat op een burn-out gegooid. Uiteindelijk bleek dat ik een slaapstoornis had. Ik weet nog dat mijn vriend – nu mijn man – me een keer naar mijn werk bracht, en ik in huilen uitbarstte. Ik kon gewoon niet meer. Een half jaar later had ik mijn eigen bedrijf. Ik heb een website waarop alle hightealocaties, highteacateraars en workshops in Nederland staan. Daarnaast geef ik als theesommelier workshops en theeproeverijen. Je ziet steeds vaker dat restaurants ook een theearrangement aanbieden. Thee kun je, net als wijn, met het eten combineren.

Verademing

Met mijn slaapstoornis heb ik leren leven en ik neem medicatie waarmee ik me aanzienlijk beter voel. Het is echt een verademing dat ik nu zelf mijn tijd in kan delen. In de toekomst zou ik mijn bedrijf graag willen uitbreiden en mensen in loondienst nemen – het liefst mensen met een beperking of een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Hun wil ik graag een kans geven.