Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Honkballegende Yogi Berra overleden

De wereldberoemde Amerikaanse honkballer Yogi Berra is overleden. Hij stierf in zijn huis in New Jersey op 90-jarige leeftijd, heeft het Yogi Berra Museum gemeld aan AP.

Yogi Berra zwaait naar het publiek tijdens een oefenwedstrijd in 2010.
Yogi Berra zwaait naar het publiek tijdens een oefenwedstrijd in 2010. Foto Reuters / Steve Nesius

De wereldberoemde Amerikaanse honkballer Yogi Berra is overleden. Hij stierf dinsdag in zijn huis in New Jersey op 90-jarige leeftijd, heeft het Yogi Berra Museum bekendgemaakt.

Berra speelde achttien seizoenen bij de New York Yankees en won in die tijd tien keer de World Series. Drie keer werd hij uitgeroepen tot Most Valuable Player in de American League.

Twitter avatar MLB MLB 3-time MVP. 10-time World Series champion. American hero. Yogi. http://t.co/kiIKhuCIyc http://t.co/jN2J5nwpvx

Berra speelde bij de Yankees van 1946 tot 1963 en in 1965 voor de New York Mets. Hij kwam in actie in 2.120 wedstrijden, maakte 358 homeruns en werd vijftien keer op rij geselecteerd voor het All Starteam. In 1972 werd hij opgenomen in de Baseball Hall of Fame. Hij ontving ook onderscheidingen voor zijn rol tijdens D-Day, waarbij hij vanaf een boot in een vuurgevecht verzeild raakte met de Duitsers.

Yogiïsmen

Naast zijn honkbalprestaties was Berra bekend om zijn Yogiïsmen, hoewel die volgens hem soms niet aan hem toegeschreven zouden moeten worden:

“I really didn’t say everything I said. (…) Then again, I might have said ‘em, but you never know.”

Zijn citaten zijn gebundeld tot meerdere boeken, waaronder een met de volgende titel:

“When you come to a fork in the road, take it.”

Ook beroemd is een gesprek tussen Berra en paus Johannes XXIII tijdens een bezoek aan het Vaticaan, schrijft Reuters.

“Hallo, paus”, groette Berra. “Hallo, Yogi”, antwoordde die.

In mei werd Berra geëerd tijdens zijn negentigste verjaardag. Hij was toen al verzwakt, maar kon toch aanwezig zijn bij zijn feest in het museum.

Meer dan honderdduizend Amerikanen tekenden een petitie waarin president Obama werd opgeroepen Berra te onderscheiden met The Presidential Medal of Freedom, de hoogste onderscheiding die een burger kan krijgen. Het Witte Huis zei niets te kunnen beloven omdat de beslissing uiteindelijk aan de president is, maar haalde wel een beroemde Berra-quote aan:

He’s demonstrated many of the qualities of past Presidential Medal of Freedom recipients, so -- as he might say -- it ain’t over ’til it’s over.

Yogi Berra overleed aan de gevolgen van ouderdom. Wanneer zijn uitvaart is, is nog niet bekend.

Always go to other people’s funerals; otherwise they won’t go to yours.