Het winkeltje in de Jungle

Foto Philippe Huguen / AFP

Zo’n drieduizend mensen verblijven in de ‘New Jungle’, een samenklontering van geïmproviseerde kampementen nabij de Franse havenstad Calais. Zij wachten daar op het moment dat ze (illegaal) door de Kanaaltunnel kunnen oversteken naar het Verenigd Koninkrijk. Ondertussen kopen ze hun boodschappen bij een supermarktkraampje in het sloppenachtige kamp. De Franse politie probeert vrijwel dagelijks te voorkomen dat de migranten soortgelijke kampen opslaan in de regio Calais – daarvoor moet de rechter het beoordelen als een ongeoorloofde nederzetting. Maandag besliste de rechter dat een kamp waar zo’n vierhonderd mensen woonden, met name Syrische vluchtelingen, moest worden ontmanteld. Twee andere kampen, die elk zo’n vijftig Syriërs huisvestten, werden op dezelfde dag ook neergehaald. Een vierde kamp, vooral bewoond door Eritreeërs, werd ontruimd met behulp van een bulldozer.