Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Guantánamo-gevangene vrijgelaten na negen jaar hongerstaking

Camp 6 in Guantánamo Bay.
Camp 6 in Guantánamo Bay. AP / Brennan Linsley

De Verenigde Staten hebben de Saoedische gevangene Abdul Shalabi vrijgelaten uit Guantánamo Bay. Dat heeft het Pentagon bekendgemaakt, schrijft persbureau AP. Hij was sinds 2005 in hongerstaking als protest tegen zijn opsluiting.

Shalabi (39) was een van de eerste gevangenen die naar de gevangenis op Cuba werden gebracht, in januari 2002. Hij zou beveiliger zijn geweest van Osama Bin Laden en een bekende van andere hooggeplaatsten van Al-Qaeda. Uiteindelijk is hem nooit een misdaad ten laste gelegd. Volgens een Amerikaanse evaluatiecommissie is het niet langer noodzakelijk hem vast te houden, hoewel hij “waarschijnlijk zal blijven sympathiseren met extremisten”.

Shalabi en een andere gevangene, die in 2009 werd vrijgelaten, hebben hun protest langer volgehouden dan wie dan ook in de gevangenis. Shalabi viel 46 kilo af. Volgens zijn advocaat is hem dagelijks via een neussonde voeding toegebracht, om te voorkomen dat hij zou sterven.

In Saoedi-Arabië zal Sahalabi deelnemen aan een terugkeerprogramma. Hij hoopt zijn universitaire studie af te maken en wil werken in het bouwbedrijf of in het vastgoed.

Nog 114 gevangenen vast

Het is de tweede vrijlating in een maand. Er zijn nu nog 114 gevangenen in Guantánamo Bay, onder wie 52 mensen die overgeplaatst mogen worden. President Obama wil de gevangenis sluiten, maar andere landen willen de gedetineerden niet opnemen. Nederland is gevraagd twee gevangenen op te nemen, maar de Tweede Kamer wil dat niet.