Geen medaille Dumoulin op WK tijdrijden - Kiryjenka wint goud

Tom Dumoulin is op het WK tijdrijden in het Amerikaanse Richmond vijfde geworden. Het goud ging naar de Wit-Russische Vasil Kiryjenka.

Tom Dumoulin aan het einde van de Vuelta.
Tom Dumoulin aan het einde van de Vuelta. Foto: AFP / Jaime Reina

Tom Dumoulin heeft op het WK tijdrijden in het Amerikaanse Richmond naast de medailles gegrepen. De Limburger legde de tijdrit van 53,5 kilometer af in 1.03.30 en eindigt als vijfde.

De Wit-Russische Vasil Kiryjenka mag zichzelf na vandaag verrassend wereldkampioen tijdrijden noemen. Kiryjenka finishte in 1.02.29 en was daarmee negen seconden sneller dan de Italiaan Adriano Malori, die als tweede eindigde. Het brons was voor de Fransman Jérôme Coppel.

Tom Dumoulin gold vooraf als een van de favorieten, maar werd gehinderd door een beknelde zenuw bij zijn zitvlak. Aanvankelijk was zijn deelname nog onzeker, maar met een speciaal zadel verscheen Dumoulin alsnog aan de start in Richmond.

Kelderman niet in de buurt van medailles

Wilco Kelderman, de andere Nederlandse deelnemer, kwam niet in de buurt van een podiumplaats. De Amersfoorter voltooide de tijdrit in 1.05.13, wat goed was voor een 23e plaats. Eerder dit jaar won Kelderman nog de nationale titel tijdrijden.

De Duitser Tony Martin gold ook als een van de favorieten maar stelde teleur; de drievoudig wereldkampioen tijdrijden finishte ruim anderhalve minuut achter winnaar Kiryjenka en eindigt als zevende.

Uitslag WK tijdrijden in Richmond

1. Vasil Kiryjenka (WRu) 1.02.29
2. Adriano Malori (Ita) 1.02.38
3. Jérôme Coppel (Fra) 1.02.56

5. Tom Dumoulin (Ned) 1.03.30
23. Wilco Kelderman (Ned) 1.05.13