Ajax wint van De Graafschap, bizarre slotfase bij Heracles - Vitesse

In de strijd om de KNVB-beker heeft Ajax een zakelijke thuiszege geboekt op De Graafschap. Vitesse sloot de verlenging tegen Heracles af met acht man, zonder coach en zonder plek in de volgende ronde.

John Heitinga van Ajax viert zijn doelpunt met ploeggenoot Mike van der Hoorn.
John Heitinga van Ajax viert zijn doelpunt met ploeggenoot Mike van der Hoorn. Foto: ANP Pro shots

In de strijd om de KNVB-beker heeft Ajax een zakelijke thuiszege geboekt op De Graafschap. Het werd 2-0 in de Amsterdam ArenA. Met een gelegenheidsformatie, waarin veel basisspelers ontbraken, waren de Amsterdammers nog altijd te sterk voor de Superboeren.

Davy Klaassen, Joël Veltman en Mitchell Dijks konden op de bank uitrusten, terwijl keeper Cillessen, Jaïro Riedewald en Kenny Tete zagen het duel vanaf de tribune zagen. Ajax kwam kort voor rust op 1-0 door een intikker van de Deen Viktor Fischer; Milik zorgde daarbij voor de assist.

In de tweede helft is het meest memorabele moment de invalbeurt van routinier John Heitinga. Tot groot plezier van het publiek tekent uitgerekend Heitinga voor de 2-0, in zijn eerste officiële speelminuten van het seizoen.

Heracles in bizar duel langs Vitesse

In een bizarre bekerwedstrijd heeft Heracles Almelo van Vitesse gewonnen. De Tukkers versloegen de Arnhemse ploeg met 4-1 in de verlenging. Dat gebeurde in een verhit duel waarin drie spelers van Vitesse in het laatste half uur van de reguliere speeltijd met twee keer geel van het veld moesten (Renato Ibarra, Marvelous Nakamba en Guram Kashia).

Arbiter Danny Makkelie stuurde ook trainer Peter Bosz van Vitesse in de hectische slotfase naar de tribunes. Daar had de boze trainer aanvankelijk geen trek in, waarna de scheidsrechter besloot tot een afkoelingsperiode bij een stand van 0-1.

AZ wint eenvoudig van VVV

AZ maakte in de derde ronde van het bekertoernooi korte metten met VVV Venlo. De Alkmaarse ploeg, die dit seizoen vrij wisselvallig presteert, is geen moment in de problemen geweest. Al na zeven minuten moest VVV-Venlo met tien man verder toen verdediger Kristiaan Haagen in het strafschopgebied AZ-aanvaller Vincent Janssen vloerde.

Uit de penalty die volgde, scoorde Jop van der Linden de openingstreffer. In de 37e minuut bepaalde Muamer Tankovic met een mooie lob de ruststand op 2-0. Na rust startte AZ gezapig, waardoor VVV in de 69e minuut kon terugkomen door een doelpunt van Vito van Crooy.

Het verzet van VVV werd gebroken door de 3-1 van Robert Mühren, waarop AZ kon uitlopen naar 6-1 door treffers van Markus Henriksen (tweemaal) en opnieuw Tankovic.

Twitter avatar vandenbrom1966 John van den Brom Prima 6-1 overwinning en dus naar 3e ronde #KNVBbeker, tevreden coach op naar Heracles #samennaarvictorie #azvvv ⚽️ http://t.co/cQ4Dt1oYwy

FC Groningen met moeite voorbij FC Twente

In de Euroborg had FC Groningen een zware avond tegen FC Twente. De bezoekers kwamen na twintig minuten spelen met 0-1 voor door een doelpunt van Hidde ter Avest. Na een snelle combinatie kon Ter Avest via Groningen-verdediger Etiënne Reijnen binnenschieten.

Vlak na rust scoorde invaller Bryan Linssen voor Groningen de gelijkmaker met een kopbal. Na een uur scoorde Hedwiges Maduro, eveneens met het hoofd, de winnende goal voor FC Groningen.

Door de overwinning gaat de ploeg uit Groningen verder naar de derde ronde van het bekertoernooi en kan FC Twente zich volledig richten op de competitie.

(ANP)