Egypte neemt omstreden oorlogsschepen over van Frankrijk

Archiefbeeld van de twee omstreden Franse oorlogsschepen.
Archiefbeeld van de twee omstreden Franse oorlogsschepen. Foto Reuters / Stephane Mahe

Egypte koopt twee Franse oorlogsschepen uit de Mistral-klasse. De Franse autoriteiten hebben de aankoop van de schepen bevestigd aan AP. De schepen werden gebouwd voor Rusland, maar de wapendeal werd onder druk van Europa na de Russische inmenging in Oost-Oekraïne teruggedraaid.

De oorlogsbodems hebben ieder een capaciteit van zestien gevechtshelikopters, zevenhonderd militairen en maximaal vijftig pantservoertuigen. Het schip is door DCNS gebouwd naar Russische specificaties, tot belettering in het cyrillisch aan toe. De Europese sancties tegen Rusland leidden tot een maandenlang debat over een eventuele ontbinding van de deal dat pas begin augustus toe een ontknoping kwam.

Franse wapenexport

De verkoop van de schepen had de grootste wapendeal tussen een NAVO-land en Rusland ooit moeten worden. Het terugdraaien van de bestelling heeft de Fransen 1,163 miljard euro gekost. Bovenop de bouwkosten van de schepen komen nog eens miljoenen voor het verwijderen van de Russische apparatuur en minstens een miljoen per maand voor het ongebruikt aan de kade liggen. Hoeveel Egypte voor de bodems betaald heeft willen de Fransen niet zeggen, maar er zou geen verlies gemaakt zijn.

Het gaat hard met de Franse wapenexport. Eerder dit jaar kocht Egypte al 24 Rafale-straaljagers (€). De Franse wapenindustrie stevent af op een recordjaar en is na de Amerikaanse wapenindustrie de grootste ter wereld. Daarin speelt ook Nederland een rol. Begin deze maand verkocht een Nederlands bedrijf een voor 34 miljoen euro aan radar- en C3-systemen voor vier korvetten die eveneens voor Egypte gebouwd worden door DCNS.