‘Egypte geeft veroordeelde journalisten Al Jazeera en nog 99 anderen gratie’

Mohammed Fahmy, hier met de microfoon voor zijn neus, op een foto uit juli.
Mohammed Fahmy, hier met de microfoon voor zijn neus, op een foto uit juli. Foto EPA / Oliver Weiken

Twee in Egypte veroordeelde journalisten van televisiezender Al Jazeera hebben vandaag gratie gekregen. Het gaat om de Canadese journalist Mohammed Fahmy en de Egyptenaar Baher Mohamed. Dat meldt persbureau Reuters zojuist op basis van bronnen binnen de Egyptische veiligheidsdienst. In totaal krijgen 100 gevangenen gratie van de Egyptische president Abdel Fattah Sisi.

Fahmy werd in het najaar van 2013 opgepakt met zijn twee collega’s de Egyptenaar Baher Mohamed en de Australiër Peter Greste, omdat ze mogelijk betrokken waren bij de Moslimbroederschap. In juni vorig jaar kreeg het drietal celstraffen tussen de 7 en 10 jaar opgelegd.

Volgens de rechter waren de drie journalisten in overtreding omdat ze geen accreditatie bij zich hadden. Ook zouden ze zonder toestemming van veiligheidsdiensten apparatuur het land ingebracht hebben, “vals nieuws” verspreid hebben en zonder toestemming uitzendingen hebben verzorgd vanuit een hotel. Al Jazeera noemt de verwijten onzin.

Vervroegd vrijgelaten

De Australische journalist Peter Greste werd in februari vrijgelaten. Dat hem toen al gratie werd verleend, had mogelijk te maken met een grote economische conferentie afgelopen maart waar Egypte aan de buitenwereld wilde tonen dat het opnieuw een veilig land is om in te investeren.

Fahmy en Baher kregen vorige maand te horen dat de opgelegde straf verlaagd werd tot 3 jaar cel.

De strijd tegen de Moslimbroederschap

Fahmy en zijn collega’s werden verdacht van steun aan de Moslimbroederschap, een groepering die verboden is door de huidige Egyptische autoriteiten. De broederschap was tot vorig jaar aan de macht in Egypte, maar werd omver geworpen door Sisi, toen nog legerleider. Nadat Sisi president was geworden, bestempelde hij de organisatie als terreurgroep.

Sindsdien heeft hij al duizenden Egyptische aanhangers van de beweging laten arresteren. Verschillende prominente leden van de Moslimbroederschap, onder wie leider Mohamed Badie, zijn veroordeeld tot levenslange gevangenisstraffen vanwege moord en het aanzetten tot geweld. In eerdere processen kreeg Badie de doodstraf opgelegd.