#DvdW: wie schreef ‘Het bezoek van de lijfarts’?

Voor zijn Dagkalender van de Wereldliteratuur bekijkt journalist en schrijver Pieter Steinz dagelijks wat er actueel is in boekenland. Vandaag aandacht voor de auteur van Het bezoek van de lijfarts. Deze auteur is een van de grote Zweedse schrijvers van de afgelopen halve eeuw en wordt vandaag 81. Maar wie is het?

‘Non-fictieromans’ schrijft Per Olov Enquist naar eigen zeggen, boeken die je ook zou kunnen omschrijven als geromantiseerde documentaires; over de oprichter van de Zweedse pinkstergemeente (De reis van de Enguistvoorganger, 2001) bijvoorbeeld, of de Pools-Franse Nobelprijswinnares Curie (Blanche en Marie, 2004).

In Nederland werd Enquist (her)ontdekt door Het bezoek van de lijfarts (1999), een in voltooid verleden tijd geschreven bestseller over de Duitse lijfarts van de geesteszieke Deense koning Christian VII (eind 18de eeuw) en het daarna vertaalde De vijfde winter van de magnetiseur (1964), over een Mesmer-achtige wonderdokter in 19de-eeuws Duitsland.

In zijn geboorteland geldt Enquist als literaire grootheid sinds zijn polemische, niet in het Nederlands vertaalde romans over de Tweede Wereldoorlog en zijn controversiële biografische fictie over Strindberg, Hamsun en Lagerlöf. Als ex-hoogspringer schreef Enquist ook een roman over een kogelslingeraar die door fraude wint op de Olympische Spelen (Het record, 1971). In 2008 verscheen zijn autobiografie Een ander leven, dat zich vooral concentreerde op zijn alcoholverslaving.

Voor meer afleveringen van deze Dagkalender, zie The Global Reader.

Pieter Steinz zit op Twitter.