Dommer dan domst

De laconieke actieheld Jason Statham heeft na drie Transporter-films zijn racestuur aan de wilgen gehangen. Opvolger Ed Skrein is ook een Brit en heeft bovendien hetzelfde stoppelbaardje als Statham, al is hij minder cool. Voor de reeks maakt het niet heel veel uit: ‘The car is the star’. In de openingsbeelden wordt een Audi A8 buitengewoon fetisjistisch in beeld gebracht. Bijna net zo verlekkerd als de prostituees om wie de plot draait.

Vanzelfsprekend kiest The Transporter Refueled de kant van de vrouwen die tot prostitutie worden gedwongen door de vervaarlijke Russische schurk Karasov. Even lijkt het erop dat de vrouwen hun eigen boontjes heel goed kunnen doppen, daarbij Frank Martin (Skrein) en zijn ontvoerde vader reducerend tot bijrolspelers. Maar als vader en zoon de heldinnen toch uit de brand moeten helpen, worden ze uit dankbaarheid eens goed verwend. Frank Senior eindigt zelfs met twee dames in bed. Eh... was dit niet een film tégen seksisme? Normaal gesproken is het niet heel erg als de dialogen en plot van dit soort films lachwekkend of onzinnig zijn en de inhoud behoorlijk fout: het zijn juist de schaamteloze B-filmkwaliteiten die een actiefilm amusant kunnen maken. Maar hier is het allemaal dommer dan domst.