Adriaan van Dis wint prijs voor zijn gehele oeuvre

„Ik moet de clown in mij een schop geven en een ernstige man worden, zei de oude man.” Zo verklaart Adriaan van Dis het succes dat hij dit jaar heeft bij jury’s. Gisteren werd bekend dat hij de Constantijn Huygensprijs krijgt voor zijn gehele oeuvre, nadat hij al eerder dit jaar de Libris Literatuurprijs won voor zijn laatste roman Ik kom terug.

De jury roemt het indrukwekkende oeuvre van een auteur die „als embryo uit Nederlands-Indië naar Nederland [kwam], met zijn Nederlandse moeder, zijn drie donkere halfzusjes, en zijn getraumatiseerde en agressieve vader. Over zijn jeugd als bastaardkind verhaalt hij ontroerend in de romans Indische duinen en Familieziek waarmee hij ‘de schatbewaarder’ van de trauma’s van zijn ouders werd.” In zijn roman Ik kom terug schreef hij voor het eerst over zijn moeder, terwijl in de andere familieromans vooral de vader centraal stond. Of jury’s meer van moederromans houden dan van vaderromans wist van Dis niet met zekerheid te zeggen, wel dat hijzelf „eindelijk terrein heeft gewonnen. Het wonen in de Achterhoek doet me kennelijk goed.” De prijs, waar € 10.000 aan verbonden is, krijgt hij 17 januari op het Writers Unlimited Festival (NRC).