Conflict bij regionale kranten van TMG

De redacties van de regionale dagbladen van de Telegraaf Media Groep (TMG) zijn in een ernstig conflict geraakt met hun directie over een voorgenomen reorganisatie bij de kranten. De redactieraad van de regionale kranten stapt nu naar de rechter om de reorganisatie te voorkomen. Het gaat om de volgende titels: Noordhollands Dagblad, Leidsch Dagblad, De Gooi- en Eemlander en Haarlems Dagblad/IJmuider Courant.

De directie van TMG’s regionale tak, Holland Media Combinatie, wil vier hoofdredacteuren benoemen, voor elke titel een. Nu kennen de regionale kranten van het Telegraaf-concern nog één algemeen hoofdredacteur en adjuncten per titel.

De redacties vrezen dat de directie in de nieuwe organisatie „zich rechtstreeks met de journalistieke koers gaat bemoeien”. Dat stelt de Stichting ondersteuning HDC Media, die opkomt voor de belangen van de journalisten en tevens aandeelhouder is van TMG. „Commerciële belangen kunnen zo de redactionele kolommen insluipen. Wij zien dat als een rechtstreekse bedreiging voor de betrouwbaarheid van de regionale titels.” Ook de ondernemingsraad van het regionale krantenbedrijf heeft negatief geadviseerd over het plan.

De directie stelt juist dat de nieuwe organisatie de nieuwsvoorziening in de regio versterkt. „We denken met dit model de redactionele slagkracht te vergroten”, zegt directeur Gert Jan Oelderik (ex-NRC Media, ex NDC) in het Haarlems Dagblad.

Wanneer de rechtszaak zal worden behandeld is nog niet bekend.