China sluit schone energie-deal met VS

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

China en VS sluiten schone energie-deal

Binnen een paar uur na zijn aankomst in Seattle heeft de Chinese president Xi Jinping een overeenkomst met de Verenigde Staten gesloten voor het bevorderen van schone energie, schrijft The South China Morning Post.

Chinese en Amerikaanse diplomaten zijn het eens over samenwerking om duurzame energie een stevige boost te geven, al zijn er nog geen details over de deal bekend. De twee grootste economieën ter wereld prijzen wel uitvoerig elkaars inspanningen om CO2-uitstoot terug te dringen door onder meer zonne-energie, regelgeving voor de uitstoot in de transportsector en onderzoek naar nieuwe technologieën.

Het is voor Xi Jinping het eerste bezoek aan de VS sinds hij in 2013 president werd en hij zal voordat hij later deze week Barack Obama ontmoet eerst drie dagen technologische bedrijven bezoeken en gesprekken voeren met zakenlieden in en rond Seattle.

Grote staking bij Hyundai

Meer dan driekwart van de werknemers van de Zuid-Koreaanse autofabrikant Hyundai heeft volgens The Wall Street Journal woensdag het werk neergelegd.

Na weken van intensieve gesprekken over salarisverhoging hebben ze aangegeven niet meer terug te keren naar de onderhandelingstafel totdat het management met een beter voorstel komt. Maar Hyundai kampt als vijfde autofabrikant ter wereld met teruglopende verkopen.

Topman Yoon Gap-han vindt de loonsverhoging van 7,8 procent en een bonus van maar liefst 30 procent die de vakbonden eisen dan ook excessief en stelt dat het personeel het contact met de werkelijkheid is verloren:

“There is nothing to be gained from a strike that ignores reality”

Het is al het vierde jaar op rij dat er grote stakingen zijn bij Hyundai, al worden de verliezen meestal goed gemaakt door extra te werken later in het jaar.

Topman Qantas wint salarisstrijd van aartsrivaal Virgin

Na een jarenlange nek-aan-nekrace in salarissen tussen topman Alan Joyce van de Australische luchtvaartmaatschappij Qantas en zijn aartsrivaal John Borghetti van Virgin verdient Joyce in één klap drie keer zoveel als Borghetti, meldt The Sydney Morning Herald.

In het wedstrijdje ver plassen verdienden de heren vorig jaar allebei nog zo’n 4 miljoen Australische dollars (omgerekend zo’n 2,5 miljoen euro), maar daar waar de Virgin-topman zijn salaris ruim 10 procent zag dalen, verdient Joyce dit jaar maar liefst 12 miljoen dollar.

Dat enorme verschil komt omdat Virgin in het tot 30 juni lopende boekjaar een klein verlies moest noteren, terwijl Qantas juist 975 miljoen winst maakte. Volgend jaar nieuwe kansen in de al jaren voortdurende salarisstrijd, want Virgin sprak bij de presentatie van de jaarcijfers de verwachting uit volgend jaar weer fors in de plus terecht te komen.

    • Arjan Meesterburrie