Frankrijk pakt leiding terreurgroep ETA op

Twee van de hoogste leiders van de Baskische afscheidingsbeweging ETA zijn gearresteerd in het zuiden van Frankrijk. Dat hebben Spaanse en Franse autoriteiten gisteren gemeld. De gearresteerde leiders zijn naar verluidt David Pla en Iratxe Sorzabal, een man en een vrouw die samen met José Antonio Urrutikoetxea alias ‘Josu Ternera’ op dit moment aan het hoofd van de ETA zouden staan. Het lijkt erop dat hij niet is gearresteerd. De groep, die in oktober 2011 bekendmaakte de wapens neer te leggen na een tientallen jaren durende campagne van terreur, is de afgelopen jaren militair sterk verzwakt door het optreden van justitie en politie. De groep wil, onder belofte van ontwapening, in gesprek met de regering in Madrid. Maar die is vooralsnog niet op dit aanbod van de groep ingegaan.

    • NRC