Alice Hoogstad wint Gouden Penseel voor tekeningen in ‘Monsterboek’

Alice Hoogstad (57) is de winnaar van het Gouden Penseel, de jaarlijkse prijs voor het kinderboek met de beste illustraties.
Alice Hoogstad (57) is de winnaar van het Gouden Penseel, de jaarlijkse prijs voor het kinderboek met de beste illustraties. Foto NRC / Thomas de Veen

Alice Hoogstad (57) is de winnaar van het Gouden Penseel, de jaarlijkse prijs voor het kinderboek met de beste illustraties. Zij kreeg de prijs vanavond uitgereikt in het Rijksmuseum in Amsterdam voor haar tekeningen in ‘Monsterboek’. Het prentenboek werd in juni al bekroond met het Zilveren Penseel.

NRC-redacteur Thomas de Veen is aanwezig bij de uitreiking:

Twitter avatar thomasdeveen Thomas de Veen Alice Hoogstad: “Het duurt nog wel even voor ik geloof dat ik een Gouden Penseel heb.” #penseeluitreiking

“Optische ontwikkeling”

Volgens de jury vertelt Monsterboek niet zozeer een verhaal, maar laat het een “optische ontwikkeling” zien:

“Dit breed opgevatte, royale boek zonder woorden gaat vooral over kijken.”

In het prentenboek loopt een meisje met krijtjes door een zwart-witte stad. In kleur tekent ze wonderlijke monsters, die één voor één tot leven komen en in de stad voor een complete chaos zorgen.

Lees ook: Morgen in nrc.next een interview met Alice Hoogstad waarin ze vertelt waar de monsters in het boek vandaan komen en waarom er geen tekst in voor komt.