Afgezette interim-president Burkina Faso weer aan de macht

President Kafando tijdens zijn inhuldiging in 2014.
President Kafando tijdens zijn inhuldiging in 2014. Foto EPA / Herve Taoko

President Michel Kafando van Burkina Faso zegt dat zijn macht in het land hersteld is. Hij en zijn overgangsregering hebben weer de leiding, meldt Reuters. Vorige week werd Kafando afgezet tijdens een coup.

Kafando werd vorige week gevangengenomen door een groep militairen die trouw is aan generaal Gilbert Diendéré, een vertrouweling van de afgezette ex-president Blaise Compaoré. Ook een aantal andere kabinetsleden werd vastgezet. Vrijdag kwamen ze weer op vrije voeten, maar de macht gaven de coupplegers niet terug.

Ingrijpen

De staatsgreep viel niet goed bij de internationale gemeenschap. Het West-Afrikaanse economische samenwerkingsverband ECOWAS kondigde gisteren aan vandaag een delegatie naar Ouagadougou te sturen om er bij de coupplegers op aan te dringen de overgangsregering te herstellen. Ook omsingelde het leger het presidentiële paleis en werd een ultimatum gesteld. Dat liet Diendéré verlopen, maar enkele honderden van zijn elitemilitairen gaven zich over.

Kafando werd aangesteld om het land te begeleiden naar nieuwe verkiezingen, waar hij zelf niet aan mag meedoen. Dat karwei zegt hij volgens Reuters nu af te kunnen maken: “Ik ben weer aan het werk”, verklaarde Kafando. “De overgangsregering is terug en heeft op dit moment de leiding over het land.”