Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wielrennen

Zilver voor Van der Breggen bij WK tijdrijden voor vrouwen

Anne van der Breggen heeft zilver veroverd bij het WK wielrennen in Richmond op het onderdeel tijdrijden. In een spannende wedstrijd moest ze het goud met ruim 2 seconden verschil aan de Nieuw-Zeelandse Linda Melanie Villumsen laten.

Anna van der Breggen in actie op weg naar de snelste tijd tijdens het Nederlands Kampioenschap tijdrijden in juni van dit jaar.
Anna van der Breggen in actie op weg naar de snelste tijd tijdens het Nederlands Kampioenschap tijdrijden in juni van dit jaar. Foto ANP/Vincent Jannink

Anne van der Breggen (25) heeft zilver veroverd bij het WK wielrennen in Richmond op het onderdeel tijdrijden. In een spannende wedstrijd moest ze het goud met ruim 2 seconden verschil aan de Nieuw-Zeelandse Linda Melanie Villumsen laten.

Twitter avatar KNWU KNWU Prachtige prestatie van Anna van der Breggen! http://t.co/YP4XMI6PwI

Van der Breggen, de Nederlandse kampioene tijdrijden, zette na de eerste 7 kilometer de snelste tijd neer, maar raakte daarna steeds verder achter op Villumsen. In het laatste stuk wist ze wel wat tijd terug te winnen, maar dat bleek op de streep niet genoeg. Villumsen kon daarom na zes eerdere podiumplaatsen zonder te winnen nu eindelijk het goud vieren. De Duitse Lisa Brennauer, titelverdediger, werd derde.

Ellen van Dijk, de andere Nederlandse troef, werd zevende. Ze bleek de hele race, over een parcours van ruim 30 kilometer lang, met een aanlopende achterrem te hebben gereden. Een andere opvallende naam in de eindklassering was Martina Sablikova, de topschaatster, die twaalfde werd.

Tweede ‘Nederlandse’ medaille

De medaille voor Van der Breggen is de tweede ‘Nederlandse’ medaille op dit WK. De overwegend Nederlandse ploeg Rabobank-Liv won afgelopen zondag brons in de ploegentijdrit bij de vrouwen. Van der Breggen geldt ook voor zaterdag in de wegrace als een van de favorieten. Ze won dit jaar onder meer al de Giro Rosa, de Waalse Pijl en La Course by Le Tour op de Champs-Élysées.

Morgen komt medaillekandidaat Tom Dumoulin in actie tijdens de tijdrit voor de mannen. Dumoulin kampt echter met een lichte zitvlakblessure. Hij komt als morgen in voorlaatste in actie, voor topfavoriet Tony Martin uit Duitsland.