Opgepakte uit Thalys wordt niet vervolgd Instellingen dicht Fors meer kinderen in pleeggezinnen

De jongeman die zich vrijdag op station Rotterdam Centraal had opgesloten in een wc van de sneltrein Thalys wordt niet vervolgd. Uit vrees voor een aanslag werd het station ontruimd en lag de treinenloop urenlang stil, waarna een arrestatieteam hem oppakte. Inmiddels verdenkt justitie hem niet meer van een delict waarvoor hij nog langer in voorarrest moet blijven. Hij is wel in vreemdelingenbewaring geplaatst. Vermoedelijk gaat het om een Tunesiër die al een paar jaar door Europa zwerft. Hij is onder negen identiteiten bekend in Europese landen. (ANP)

Het aantal kinderen en jongeren dat voor enige tijd in Nederlandse pleeggezinnen woont, neemt fors toe. Volgens Pleegzorg Nederland ging het vorig jaar om 21.880 kinderen, bijna 70 procent meer dan tien jaar geleden. De toename komt vooral door sluiting van zorghuizen wegens bezuinigingen. Pleegzorg zegt de groei niet aan te kunnen en wil 3.500 extra pleeggezinnen werven. Nu zijn er ruim 16.300. (ANP)