Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Volkert van der G. overtrad het mediaverbod níet, zegt het OM

Volkert van der G. heeft het mediaverbod niet overtreden, zo meldt het Openbaar Ministerie. In een uitzending van het tv-programma Brandpunt Reporter (KRO-NCRV) werd gesuggereerd dat Volkert van der G. zijn mediaverbod had overtreden met een van hem gepubliceerde foto in De Telegraaf in juni vorig jaar.

President van de rechtbank Gerard van Ham en advocaat Mark Krul, die Volkert van der G. bijstaat (juli 2014).
President van de rechtbank Gerard van Ham en advocaat Mark Krul, die Volkert van der G. bijstaat (juli 2014). Foto ANP/ Jerry Lampen

Volkert van der G. heeft het mediaverbod niet overtreden, zo meldt het Openbaar Ministerie (OM) op de website. Het OM was vorig jaar al op de hoogte van foto’s die van Van der G. zijn gemaakt, en oordeelde dat dit niet in strijd was met het mediaverbod.

In de uitzending van het tv-programma Brandpunt Reporter (KRO-NCRV) werd zondag gesteld dat Volkert van der G. zijn mediaverbod had overtreden met een van hem gepubliceerde foto in De Telegraaf op 17 juni vorig jaar. Van der G. zou de foto’s die in de krant verschenen zelf in scène hebben gezet. Zijn toenmalige advocaat Stijn Franken zou contact hebben gelegd met de fotograaf.

Via een kort geding wilde Van der G. voorkomen dat Brandpunt Reporter de beelden zou uitzenden omdat er voor hem belastende informatie te zien en te horen zou zijn. Vlak voor de uitzending wees de rechtbank in Amsterdam een verbod af. De uitzending leidde tot felle reacties: de broers van Pim Fortuyn vroegen het OM een verzoek bij de rechtbank in te dienen om de voorwaardelijke vrijlating van Van der G. te herroepen.

Update 15.07 uur: De reclassering moet opnieuw bekijken of Van der G. zich heeft gehouden aan de voorwaarden die hem zijn opgelegd bij zijn invrijheidstelling en de resultaten van dat onderzoek overleggen aan het OM, zo schrijft minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) aan de Tweede Kamer. Het onderzoek moet niet alleen gaan over de foto’s, maar ook over het gedrag van Van der G. in het laatste anderhalf jaar, inclusief zijn uitspraken in het tv-programma Brandpunt Reporter.

Volkert van der G., veroordeeld voor de moord op Pim Fortuyn in 2002, werd begin vorig jaar voorwaardelijk vrijgelaten. Een van de voorwaarden van die invrijheidstelling was dat hij niet in contact zou treden met de media.

Lees ook: Televisie is dol op snoevers als Volkert, de tv-recensie van de uitzending, door NRC-redacteur Hans Beerekamp.