Lord neemt wraak op Cameron per biografie

Nee, het is niet het varkensverhaal dat David Cameron de meeste schade zal berokkenen. Dat geldt voor andere beschuldigingen die Lord Ashcroft, voormalig vicevoorzitter van de Conservatieven en oud-geldschieter van de partij, doet in zijn biografie over de premier. Gisteren publiceerde tabloid Daily Mail een samenvatting van twee hoofdstukken uit Call me Dave.

Het varkensverhaal is smeuïg. Cameron zou als student als ontgroeningsritueel van een exclusief eetgezelschap in Oxford „zijn edele delen in de bek” van een dood varken hebben gestoken. Downing Street zei dat de beschuldiging „geen antwoord waardig was”, oud-leden van de club zeiden dat Cameron nooit lid is geweest.

Schadelijker is Ashcrofts claim dat beloften van de premier niets waard zijn. En dat Cameron voor een donatie van acht miljoen pond bereid was een oogje dicht te knijpen als het ging om de belasting ontwijkende trucs van de zakenman.

Waar het aan schort bij het varkensverhaal is bewijs. Ashcroft en mede-auteur Isabel Oakeshott hoorden de anekdote van één anoniem Lagerhuislid dat een foto zou hebben gezien.

De grootste kanttekening is dat Ashcroft reden heeft een dergelijk verhaal naar buiten te brengen. Cameron en hij raakten in 2010 ernstig gebrouilleerd nadat de vicevoorzitter geen kabinetsfunctie kreeg. Ashcroft zegt geen wraak te willen, maar klinkt in de introductie van de biografie nog altijd gepikeerd.

    • NRC