Verdachte klappen staan terugkeer kok in de weg

Deze rubriek belicht elke dinsdag kwesties uit het bedrijfsleven waarover de rechter zich onlangs uitsprak. Vandaag: reïntegreren en liegen.

None
Foto Thinkstock

Het had, nadat hij was hersteld van een beroerte, een reïntegratiegesprek moeten zijn. Een gesprek met de eigenaar van het Griekse restaurant waar hij al acht jaar als kok werkte. Maar het eindigde met ontslag op staande voet. Omdat hij tijdens dat gesprek een klap had uitgedeeld. Daar kon de eigenaar bij de rechter ook bewijs van tonen: verklaringen van klanten die hadden gezien hoe de kok uithaalde. En een selfie waarop striemen op de kaak en de nek van de eigenaar te zien waren.

In kort geding ontkende de kok. Zijn baas zou dat reïntegratiegesprek in scène hebben gezet om van hem af te komen. Dat zou hij al eens eerder hebben geprobeerd. Een week na de beroerte was hij langsgekomen om over ontslag te praten. En de klanten waren vrienden van zijn baas, daar neergezet om tegen hem te getuigen.

In kort geding kreeg de kok gelijk. Het verzoek van de restaurant-eigenaar om de arbeidsovereenkomst te beëindigen, werd afgewezen, omdat „de kantonrechter ervan moet uitgaan dat de kok niet had geslagen en er dus ook geen reden was voor ontslag om dringende reden”. Maar bij de kantonrechter werd de eis van de kok om zijn salaris door te betalen, afgewezen. Hij vond dat de eigenaar wel aannemelijk had gemaakt dat er klappen waren gevallen.

Daarop tekende de kok spoedappèl aan bij het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. Volgens het hof is bij de beoordeling niet alleen die klap relevant, maar ook de vraag hoelang de kok in dienst was, of hij in die jaren goed gefunctioneerd had en, gezien zijn leeftijd, hoe ingrijpend ontslag voor hem privé was. De eigenaar voerde aan dat twee klanten getuigen waren van het incident. Hij had ook nog aangifte bij de politie gedaan.

Volgens het hof is het aannemelijk dat er tijdens het gesprek een klap is uitgedeeld, maar moet in een bodemprocedure, waarbij getuigen gehoord kunnen worden, definitief worden vastgesteld wat er die avond is gebeurd. Het slaan van de werkgever is een „ernstig verwijt”, aldus het hof. Als de klap onomstotelijk komt vast te staan, is volgens het hof de kans klein dat het ontslag nietig zal worden verklaard. De uitspraak van de kantonrechter bleef daarom ook in hoger beroep overeind.

    • Jos Verlaan