Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

Verbeek woest op Bild: Arschlöcher die Scheisse schrijven

Gert-Jan Verbeek, trainer van Bochum, is woest op Bild.
Gert-Jan Verbeek, trainer van Bochum, is woest op Bild. Foto EPA/ROLAND WEIHRAUCH

„Jullie schrijven altijd van die Scheisse!” Gertjan Verbeek, coach van de ongeslagen koploper in de Tweede Bundesliga VfL Bochum, heeft op een persconferentie gisteren keihard de confrontatie gezocht met Bild door redacteuren van de Duitse boulevardkrant „Arschlöcher” (klootzakken) te noemen. „Jullie proberen altijd twee partijen tegenover elkaar te zetten, met leugens. Zelfs als het om vluchtelingen gaat.”

De irritatie van de Nederlandse trainer heeft vooral betrekking op berichtgeving over de doelstelling van het modale Bochum. Nu hij koploper is schrijft Bild geregeld dat de titel (of in ieder geval promotie) het doel is, en legt volgens Verbeek hem die woorden ook in de mond. „Citeer mij dan, maar dat doen ze niet. Ze interpreteren steeds vrijuit om straks de fans tegen ons op te zetten als het minder gaat”, zegt hij desgevraagd.

Verbeeks woede werd verder aangewakkerd door de reactie van Bild op de weigering van de Hamburgse club St. Pauli om mee te doen aan de vluchtelingenactie „Wir Helfen” van de krant. Volgens St. Pauli is dat omdat de club al wat doet voor vluchtelingen, maar Bild-hoofdredacteur Kai Diekmann twitterde: „Geen hart voor vluchtelingen, teleurstellend @fcstpauli! #refugeesnotwelcome” en „daar zal @AfD_Bund [rechtspopulistische partij AfD] blij mee zijn”. St. Pauli staat juist bekend om zijn linkse aanhang.

Meerdere clubs in de Tweede Bundesliga besloten na deze tweets ook niet mee te doen aan de campagne van Bild en zelfstandig vluchtelingenacties te ondernemen, waaronder VfL Bochum van Verbeek. „Als je je wil profileren in de vluchtelingenkwestie en je zet je zo af als een club niet mee wil doen dan denk ik: wat zijn je echte beweegredenen? Als een club wat anders wil doen, gaat Bild daar ineens heel fel tegen te keer. Ongepast en schijnheilig.”

Van zijn woorden neemt hij een dag later niets terug. „In het Duits klinkt het misschien wat harder, Arschlöcher, maar klootzakken zijn het, zoals zij schrijven.”