Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Twee van hoogste leiders ETA gearresteerd in Frankrijk

Iratxe Sorzabal en David Pla, de twee ETA-leiders die vandaag gearresteerd zouden zijn.
Iratxe Sorzabal en David Pla, de twee ETA-leiders die vandaag gearresteerd zouden zijn. Foto EPA/EFE

Twee van de hoogste leiders van de Baskische groepering ETA zijn gearresteerd in het zuiden van Frankrijk. Dat meldt de Spaanse krant El País. De leiders werden opgepakt door de Franse politie, in samenwerking met de Spaanse autoriteiten.

De gearresteerde leiders zijn naar verluidt David Pla en Iratxe Sorzabal, een man en een vrouw die samen met José Antonio Urrutikoetxea op dit moment aan het hoofd van de ETA zouden staan. Het is nog onduidelijk of Urrutikoetxea ook is gearresteerd. Bronnen van El Pais zeggen van wel, terwijl het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken alleen de arrestatie heeft bevestigd van “twee leden van de ETA-terreurgroep die aan de rechtsgang zijn ontsnapt”. Pla en Sorzabal worden al jaren door justitie gezocht.

Pla en Sorzabal namen allebei deel aan onderhandelingen met de Spaanse regering over het ontmantelen van de Baskische afscheidingsbeweging, die op 20 oktober 2011 bekendmaakte de wapens neer te leggen na een tientallen jaren durende campagne van terreur. Bij aanslagen van de ETA vielen in al die jaren meer dan achthonderd doden, onder wie meer dan 340 burgers.

‘Laatste gevoelige klap’

Spanje en Frankrijk brengen de ETA met een gezamenlijke operatie waarbij de politieke leiders zijn opgepakt een laatste gevoelige klap toe, zegt onze correspondent Koen Greven:

“De organisatie was al een paar jaar geleden vrijwel volledig ontmanteld, maar bleef wel voortbestaan. Volgens de Spaanse minister van Binnenlandse Zaken Jorge Fernandez Diaz kan “een zwarte pagina worden omgeslagen”. De verwachting is niet dat de ETA zich nu officieel zal opheffen. De operatie is vernoemd naar José Atonio Pardines, die in 1968 als guardia civil het eerste slachtoffer van de ETA was. “