Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Religie

So you think you can dance

Foto Ranu Abhelakh/Reuters.
Foto Ranu Abhelakh/Reuters.

Zondag was het ‘Drageman Dey’ in Paramaribo, een jaarlijks terugkerende, feestelijk getinte bijeenkomst van baardragers in Suriname, dit keer voor het eerst met een openbare wedstrijd om uit te maken welke vereniging het mooist kan zingen en dansen met de lijkkist. Want zingen en dansen op weg naar de laatste rustplaats is voor veel Surinamers een troostrijk ritueel dat hen helpt bij de rouwverwerking. Een paar passen voorwaarts, opzij, achteruit en bij elke bocht een extra dans. Zes teams deden mee, en de ‘dragemannen’ van Marius Rust gingen er met de eer vandoor. Op de tweede plaats eindigden de dragers van de Rooms Katholieke begraafplaats van Paramaribo. Dat was een hard gelag voor Hodie Mihi, Cras Tibi (Heden ik, Morgen Gij), de organiserende vereniging uit de hoofdstad. ‘Drageman’ is een roeping, zei een van de deelnemers van het winnende team. „Dit doe je niet zomaar. Het werk roept jou.”